artikel

Kerstdiner steeds vaker thuis

Horeca

Het ziet er naar uit dat dit jaar opnieuw veel horecaondernemingen tijdens de feestdagen gesloten zijn. Bedrijven die traditiegetrouw de deuren openhouden, doen dat ook nu weer, maar anderzijds lijken steeds meer ondernemers kerst en oud en nieuw aan te grijpen om even op adem komen. ‘We zijn al het hele jaar aan het knallen.

Op 25 en 26 december branden er geen lampjes in de kerstboom van het Haagse restaurant Calla’s. Vorig jaar was het bedrijf wel open met kerst, maar dat werd geen succes. ‘We zaten niet vol en aan het eind van de avond blijf je dan zitten met je duur ingekochte ingrediënten. Tel daar het extra personeel bij op en je komt tot de conclusie dat het allemaal niet rendabel is. Zonde dus van alle energie’, zegt gastvrouw Sharon van Tongeren. ‘Ik heb sterk de indruk dat steeds meer mensen voor het kerstdiner het liefst gewoon thuisblijven.’

Schrappen
Dat denkt ook bedrijfsleider Edwin Kok van auberge De Fazanterie in het Brabantse Ulvenhout. Jaren terug al besloot het bedrijf het kerstmenu te schrappen. De animo liep steeds verder terug, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de verminderde interesse ook te maken heeft met de ligging van het bedrijf: midden in het bos en daardoor in het donker wat moeilijk te vinden. ‘Daar heeft niet iedereen zin in met Kerstmis.’ In plaats daarvan besloot Kok een brunch te organiseren. Overdag, en op beide kerstdagen. Een daverend succes, zo bleek. ‘Er zijn voor dit jaar al 400 reserveringen. Alleen voor tweede kerstdag zijn nog een paar tafels vrij’, aldus Kok.

Driftig reserveren
Bij topbedrijven die traditiegetrouw op beide kerstdagen wel diners draaien, wordt driftig gereserveerd, weet Koninklijk Horeca Nederland (KHN) te melden. Het aantal reserveringen zou volgens KHN zelfs hoger liggen dan vorig jaar. ‘De Top 500 van alle 11.500 restaurants is nu al volgeboekt. Het betreft met name de duurdere zaken’, aldus een woordvoerder. Volgens de brancheorganisatie investeren ondernemers veel geld in een sfeervolle ambiance. Daarmee spelen ze in op de ‘behoefte van de consument die zich deze maand extra én in stijl wil laten verwennen’.
De jaarwisseling wordt vooral in familiekring of met vrienden thuis doorgebracht. Zowel de restaurant- als de hotelsector spreekt van een matige bezetting, aldus KHN. Met oud en nieuw gaat zeker de helft van de restaurants op slot. Een voorzichtige schatting van de organisatie leert dat 35 procent van de café- en barbedrijven dichtgaat met de jaarwisseling of een besloten feest organiseert voor vaste gasten.

Skiën
Veel bedrijven zullen ook na de feestdagen gesloten blijven. Hoewel van de vroeger zo slappe januarimaand de laatste jaren geen sprake meer is, grijpen tal van ondernemers de periode rond de feestdagen aan om het personeel wat langer vrijaf te geven. Horecaman Hans Duijf van restaurant Pasta e Basta in Amsterdam bijvoorbeeld gaat steevast elk jaar twee weken skiën met z’n vaste ploeg medewerkers. Calla’s in Den Haag blijft in totaal elf dagen dicht. ‘We zijn al het hele jaar aan het knallen. Het is belangrijk even op adem te komen.’

Reageer op dit artikel