artikel

Salades: beleven en verwennen centraal

Horeca

Salades betekenen gemak voor de dagelijkse eetmomenten. Het mag gezond, lekker en luxe zijn. Rijk gevulde salades geven uw versspecialisme een extra plus. De salade als snack kent ongekende versmogelijkheden. U speelt in op de trend naar beleven en verwennen met een uitgelezen assortiment salades die uw hoge versuitstraling onderstrepen.

Salades maken steeds vaker deel uit van dagelijkse eetmomenten. Ze worden niet meer alleen op brood of toast gegeten.
Deze toename in eetmomenten geldt voor vertrouwde saladesoorten, zoals de eier-, huzaren-, sellerie- en kip-kerriesalade. De klant kiest tevens voor duurdere varianten maaltijdsalades, zoals rundvleessalades, groentensalades en salades die als warme maaltijdcomponent dienen.
De luxere pasta-, kip-, pesto- en vissalades worden met name voor het weekend en gelegenheden meer gekocht. De consument kent aan deze momenten een andere beleving toe, zoals avontuurlijk en haute cuisine.
Het aanbod salades is enorm. Kij welke er bij uw versformule en uw marktgebied passen. Bedrijven en winkels en de nabijheid zorgen voor extra verkoopkansen met salades.

Variëren
Werk met een basisassortiment met in totaal vijf of zes luxe smaken uit de vier hoofdsegmenten. Dat zijn groenten- en fruitsalades, gevogelte- en eisalades, vleessalades, vis-, schaal- en schelpdierensalades.
Het wisselassortiment bevat seizoenssalades en een assortiment nieuwe varianten waarmee u regelmatig aanbiedingen heeft.
Consequent variëren houdt de consument geïnteresseerd in deze impulsproducten, want hij zoekt variatie. Geef aan elke salade een eigen onderscheidende smaak en garnering mee. Werk met onder andere ingrediënten uit de mediterrane keuken.U versterkt uw versuitstraling verder wanneer u in de saladebar plaats maakt voor twee of drie vers gesneden rauwkostsalades.

Snacksalades
Verdeel het assortiment in snacksalades en in maaltijdsalades. Ze hebben ieder een eigen plaats in de winkel. Snacksalades kunnen als tussendoortje op brood of broodjes of als hapje op toast worden gebruikt. Salades die zowel koud als warm kunnen worden gebruikt zijn ook lekker in een bakje met pasta. Breng deze salades in diverse hoeveelheden, zoals de meerpersoonssalade en het een- en tweepersoons slaatje. Presenteer ze ook als idee voor weekendontbijt of brunch.
Deze salades zijn handige en gemakkelijke producten die gemak en variatie bieden en gemakkelijk te verkopen zijn. Voorwaarde is dat ze er de hele dag door aantrekkelijk en vers uitzien en goed smaken.
Presenteer een assortiment snacksalades als luxe verwenproduct, samen met voorgesneden vleeswaren, zalm, vis, groenten en fruit. Verkoop deze producten met garnering of op een broodje met sla, komkommer en vleeswaren. Maak een ontbijt- en lunchpakket met enkele soorten salade en broodjes.
Er zijn ook salades voor de zoete trek en voor bij de thee. Vruchtensalades worden heerlijke verwenhapjes met verse wafels, brownies, exotische vruchten, appelgebak en ijs.

Maaltijd
De rijk gevulde maaltijdsalades kunnen als voorgerecht of bij het hoofdgerecht kunnen worden geserveerd. Voorbeelden zijn garnalensalade als vooraf en rauwkost- of paddestoelensalade als onderdeel van het hoofdgerecht. Verder kunt u denken aan salades met vis, zoals visterrines, salades met pasta, salades met gamba’s, kaassalades, vleessalades, groentesalades, aardappelsalades, eiersalades en vruchtensalades.
Deze salades zijn niet alleen verkoopklaar, ze zijn tevens uitstekend als halffabrikaat te gebruiken, omdat ze in een oogwenk kunnen worden afgewerkt tot een eigen verscreatie.

Saladepresentatie
Er zijn diverse mogelijkheden voor een saladepresentatie die inspeelt op beleving. In een saladebar bij de maaltijdenhoek komt een breed aanbod goed tot zijn recht. Deel het koelmeubel in naar eetmoment. Zorg voor afwisseling in kleur en variatie in smaak.
Salades in kleine meeneembakjes dienen als snelle kant-en-klare snack voor directe consumptie of voor ‘s avonds thuis. Plaats een grote schaal met rijk belegde broodjes salade op de toonbank.
Voor lunch en warme maaltijd toont u de maaltijdsalades, gecombineerd met ander vers. Geef aan dat u ook warme salades als kant-en-klare maaltijdcomponent verkoopt.

Luxe salades
Voor het weekendkokerellen en feestelijke buffetten ligt de nadruk op een reeks luxe salades. De consument is ook aan het eind van het jaar in voor feestelijke salades.Presenteer salades in de toonbank in zwarte, witte, bordeauxrode, donkerblauwe of glazen toonbankschalen, op rieten matjes of in grote glazen bokalen op spiegeltegels. Deze opvallende en chique presentatie is prima geschikt voor verswinkels met een specialistische formule. Een andere manier om het aanbod te tonen zijn verschillende bolletjes salade op een zwarte perspex schaal. Leg er broodjes, soepstengels of toastjes en wat garnering bij.
Salades zijn zoals bekend ook sterke impulsproducten bij mooi, warm zomerweer.
Presenteer dan enkele soorten in een saladepakket voor barbecue of picknick of geef ideeën voor een uitgebreid zomers saladebuffet inclusief vleeswaren, vis, broodjes en wijn.

Tips

– Koop basissalades in als halffabrikaat en maak ze in eigen keuken af tot toonbankklaar product met een grote versuitstraling.
– Pittige salades en mediterrane salades met veel vis en olijven zijn erg in trek.
– Plaats bij elke salade naam en samenstelling. Zet er een of twee menutips bij. De overige verkoopinformatie kunt u kwijt in het gesprek met de klant. Zo verkoopt u salades die passen bij het eetmoment.
– Wees alert op uitdrogen; schep salades regelmatig om. Vuile indroogranden aan de bakken passen niet bij uw versimago. Is de omzetsnelheid in saladebakken te laag, kies dan voor kleinere toonbankbakken of verkoopklare bakjes. Vermeld de uiterste houdbaarheidsdatum.
– Houd de omzetsnelheid van het gehele salade-assortiment in het oog. Dan kunt u een goede planning voor de inkoop maken en bewaakt u de versheid.
– Wees strikt met de hygiëne. Elke bak salade heeft een eigen lepel.
– Houd demonstraties in de winkel, laat proeven en toon ideeën voor eetmomenten met andere versproducten zoals groenten, fruit, aardappelproducten, pasta, kaas, vis, vlees, vleeswaren en broodjes. Goed voor de impulsverkoop.
– Presenteer verse ingrediënten bij de salades. Soorten sla, zwarte en groene olijven, kaas, ei, tomaten, komkommer en paprika vergroten de versuitstraling van salades.

Reageer op dit artikel