artikel

Standhouders in onmin met RAI

Horeca

Er leeft grote irritatie onder deelnemers aan de Horecava. Standhouders klagen dat de RAI hen te weinig tijd geeft om de stands fatsoenlijk op te bouwen. De organisatie van de belangrijkste horecavakbeurs in Nederland, van 8 tot en met 11 januari 2001, heeft zes dagen ingeruimd voor de opbouw, het weekend meegerekend. Vorig jaar waren het nog zeven dagen.

Een haastklus. Zo bestempelt Rob Okon van Dupon Nederland, importeur van onder meer softijsmachines, de opbouw van de aanstaande Horecava. Het bedrijf is met een enorme stand vertegenwoordigd in de RAI, maar krijgt van de beursorganisatie te weinig tijd om de constructie te plaatsen.

Dansfestijn
Ik heb slechts vier werkdagen, te weinig om dat ding overeind krijgen’, aldus Okon. Andere jaren konden standhouders vaak al vóór de jaarwisseling in de RAI terecht om met de opbouw te beginnen, maar dat is dit keer niet mogelijk. Voor 30 december staat er een dansfestijn gepland, nota bene in de hal die ook voor de Horecava is ingeruimd. Op 31 december en 1 januari is het beursgebouw gesloten. Op z’n vroegst op dinsdag 2 januari, zes dagen voor aanvang van de beurs, kunnen de standbouwers terecht.

Extra kosten
Veel deelnemers met grote stands, zoals Dupon, moeten nu noodgedwongen in het weekend doorwerken en dat heeft kwaad bloed gezet. ‘De RAI realiseert zich kennelijk niet dat dit extra kosten met zich meebrengt. Standbouwers vragen op zaterdag 50 procent toeslag en op zondag 100 procent. Dit gaat me duizenden guldens extra kosten en daar zit ik niet echt op te wachten.’
Okon heeft zijn klacht bij de RAI op tafel gelegd, maar daar tonen ze volgens hem weinig begrip voor zijn situatie. ‘Ik heb zelden zo’n klantonvriendelijk onthaal gehad. De arrogantie van de macht, zullen we maar zeggen.’ Volgens Okon kan die houding worden verklaard door het feit dat het dit keer een kleine Horecava betreft en de grote, ‘machtige’ brouwers niet vertegenwoordigd zijn. ‘Die waren nooit akkoord gegaan met de zware tijdsdruk waaronder nu gewerkt moet worden.’

Begrip
Woordvoerder Anita Kanters van de RAI toont in een reactie begrip voor het probleem waarmee standhouders zich geconfronteerd zien. ‘Wij hebben meerdere telefoontjes gehad van deelnemers die vroegen of ze niet eerder kunnen beginnen. De meesten hebben gelukkig begrip voor de situatie. De hal is de laatste dagen van het jaar bezet, daar kunnen we niets meer aan veranderen. Deelnemers die meer tijd nodig hebben, moeten in het weekend doorwerken.’

Reageer op dit artikel