artikel

Ethisch handelen

Horeca

column door Yvonne Keijzers, hoofdredacteur

Ethiek en de catering. Geen combinatie waar je in eerste instantie veel indringends van verwacht. Bij ethiek denk je toch eerder aan zaken op leven en dood dan aan gasten die aan tafel zitten.
Maar juist wat er op die tafels staat, geeft aan dat nadenken over ethische kwesties binnen catering gewoon moet. En ook de manier waarop die gast wordt behandeld, geeft de grenzen van de ethiek binnen de catering aan.
Zou u uw gasten blauwe appels voor durven te zetten? Waarschijnlijk niet, want blauw is nu eenmaal geen natuurlijke kleur voor voeding. Maar wat wanneer er niets mis is met de kleur, maar er wel allerlei schimmige ingrediënten gebruikt zijn en de voeding genetisch gemanipuleerd is? Zet u dat zorgeloos op tafel? En geeft u dan aan uw gasten door dat er gemanipuleerd eten op tafel staat? Of denkt u toch: wat niet weet…?
Ethisch handelen is bepalend voor veel dingen. Op het moment dat ik deze column schrijf, is Amerika volledig in verwarring over de ongelofelijke (non-)uitslag van de presidentsverkiezingen. Hopelijk weten we het nu wel; maar nu is daar nog geen peil op te trekken.
Wat we wel weten is dat op 7 december de nieuwe mr./mrs. Catering 2000 bekend wordt gemaakt. Het is ons wel duidelijk geworden dat cateringmanagers in Nederland het blijkbaar niet ethisch vinden om zichzelf op te geven, want er moeten toch veel meer betrokken en professionele mensen in cateringland rondlopen dan de groep die zich heeft opgegeven. Uiteindelijk hebben we toch een aantal hele goede kandidaten gekregen. Op een ethisch verantwoorde manier.