artikel

Gasten willen zelf koken

Horeca

Volgens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) gaat het inmiddels om enkele tientallen restaurants die kookcursussen geven.

Gasten willen zelf koken

‘Wat wij zien is dat steeds meer restaurants en cateraars faciliteiten creëren om kookclubs of andere gasten in de keuken te ontvangen om daar te koken. Restaurants zijn vaak op maandag dicht en dan worden die vrije uren daaraan opgeofferd’, aldus A. Groenewegen van KHN.

Kookstudio’s
Restaurateurs zien de mogelijkheid als een nieuwe manier om zichzelf te verkopen. ‘Bovendien leren restaurateurs hun gasten op een andere manier kennen.’ De belangstelling voor lekker eten en koken is al enige jaren groeiende. Het koken in clubverband is toegenomen en het aantal kookstudio’s in Nederland neemt gestaag toe. In Den Haag opende het Amsterdamse culinair centrum een filiaal onder de naam De Kookfabriek waar maximaal zo’n driehonderd gasten kunnen worden ontvangen. ‘Tijdens ons seizoen van september tot en met december zitten wij nagenoeg iedere dag vol, soms ontvangen we zelfs twee groepen per dag van maximaal 150 mensen’, zegt manager B. van de Sande van de Kookfabriek. Naast kookcursussen is de Kookfabriek er voor culinaire ontvangsten, kookfeesten, workshops en proeverijen, productpresentaties en voor culinaire adviezen.

Multiculturele keuken
‘Koken leer je een beetje thuis, een beetje van de televisie en een beetje uit allerlei bladen. Maar bezig zijn met ingrediënten, het voelen en ruiken haal je niet van het beeld’, zegt T. van der Kolk van Europees grootste kookcentrum, Kookpunt in Rotterdam. Naast zijn zaak in luxe keukengerei geeft hij al weer vijftien jaar kookcursussen. Door de toenemende belangstelling rondom het kookvuur is de ruimte inmiddels verbouwd van 24 naar 40 plaatsen. In de kookruimte krijgen gasten les van onder meer chef-koks van voornamelijk Rotterdamse restaurants als Parkheuvel en De Engel. Maar favoriet zijn vooral de bijeenkomsten waar de multiculturele keuken worden behandeld. Van der Kolk spreekt over twee stromen waar de mens belangstelling voor heeft: ‘Enerzijds is er een run op gemaksvoeding, omdat men doordeweeks vaak weinig tijd heeft. Maar als tegenhanger is er dan weer de uitdaging om rond het fornuis met ingrediënten te spelen.’ Volgens hem zijn het vooral bedrijfsuitjes die in de keuken gehouden. ‘Vroeger speelden die gezelligheidsdagen zich af in de spelonken van de Ardennen. Maar dan werd ook verwacht dat de secretaresse van 90 kilo in de kano stapt. Koken is veel laagdrempeliger omdat iedereen er wel iets van af wil weten en toch zit het element van teambuilding erin.’

Entertainer
Meesterkok Ad Janssen, van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en restaurateur van Het Kasteel van Rhoon, krijgt ook steeds meer partijen in de keuken. Janssen: ‘De keuken is voor veel mensen toch iets geweldigs, gezien de bereiding, hectiek en snelheid waarmee gerechten worden gemaakt. Dat spreekt mensen erg aan. Vroeger was de keuken beneden in een donkere kelder, zonder ramen. Tegenwoordig is die zo open als wat en het liefst midden in de zaak. Op die manier is de kok entertainer geworden.’ Volgens hem is het ook “het restaurantje spelen” dat mensen erg leuk vinden. En niet onbelangrijk is dat het gebruik van keukentermen voor veel mensen statusverhogend werkt. ‘Je hebt sporten en koken. Aan dat laatste hangt geen wedstrijdelement en is het erg gezellig: je roert samen in een potje, neemt er een glaasje bij en gaat daarna lekker eten. Eigenlijk win je op deze manier allemaal.’

Reageer op dit artikel