artikel

‘Noodfonds voor gedupeerde toeristische bedrijven

Horeca

DEVENTER – Het toeristisch bedrijfsleven in Gelderland en Overijssel verwacht dat de schade die door de mond- en klauwzeercrisis is geleden in de honderden miljoenen gulden zal lopen. Het kabinet moet een noodfonds instellen voor bedrijven die failliet dreigen te gaan en geld geven voor een promotiefonds om het beschadigde imago van vooral de Veluwe weer op te poetsen.

Dat stellen het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) en het Veluws Bureau voor Toerisme (VBT). Tot nu toe is er geen extra geld uitgetrokken voor de schade in de toeristische sector. Het GOBT en het VBT vinden dat het kabinet de consequenties moet aanvaarden van het non-vaccinatiebeleid. ‘Het kan niet zo zijn dat bedrijven die daar part noch deel aan hebben daar zwaar de dupe van worden’, aldus de organisaties.

Inventarisatie
De overkoepelende organisatie Toerisme en Recreatie Nederland is samen met de brancheverenigingen bezig met een inventarisatie van de geleden schade. Die inventarisatie is waarschijnlijk eind van de maand klaar, maar nu is volgens G. Jacobs van het GOBT al duidelijk dat enkele tientallen bedrijven de schade door de mond- en klauwzeer niet zelfstandig kunnen overleven. Het gaat dan vooral om restaurants en kampeerbedrijven. Ook bij grote publiekstrekkers als Burgers’ Zoo in Arnhem, dierenpark Wissel in Epe en Nationaal Park De Hoge Veluwe is de schade zeer fors, al zullen deze bedrijven niet failliet gaan.

Niet toegankelijk
De sector heeft zowel met Pasen als rondom Hemelvaart nog geen fractie van het normale aantal bezoekers gehad, zegt Jacobs. Ook het aantal reserveringen voor de zomervakantie blijft behoorlijk achter. Veel toeristen hebben in het voorjaar niet geboekt, omdat toen nog niet duidelijk was hoelang de MKZ-maatregelen van kracht zouden blijven. De Veluwe was weliswaar niet op slot, maar fiets- en wandelpaden waren grotendeels niet toegankelijk. Bij veel kampeer- en bungalowbedrijven is in tegenstelling tot andere jaren nog voldoende plaats over in juli en augustus.

Deuk
De provincies Gelderland en Overijssel hebben al miljoenen gulden beschikbaar gesteld voor imagocampagnes. Het GOBT vreest dat de gevolgen van de MKZ-crisis wel eens veel langer voelbaar kunnen zijn dan het op dit moment lijkt. Het bureau vergelijkt de opgelopen deuk met een olietanker: als die eenmaal uit de koers is, vergt het tijd en stuurmanskunst om de vaart te corrigeren.