artikel

Toerisme ziet MKZ-schade oplopen tot 700 miljoen gulden

Horeca

LEIDSCHENDAM (ANP) – De schade door de mond- en klauwzeercrisis aan de sector toerisme en recreatie is verder opgelopen tot zo’n zevenhonderd miljoen gulden. Dit blijkt uit cijfers tot en met augustus van Toerisme Recreatie Nederland (TRN), die maandag zijn bekendgemaakt. De landelijke brancheorganisatie maakte in juli bekend dat MKZ de sector tot dan toe 380 miljoen gulden had gekost. TRN sprak toen al de verwachting uit dat de schade in de zomermaanden verder zou oplopen.

’Onze vrees is uitgekomen. Door alle negatieve publiciteit zijn de door MKZ getroffen gebieden gemeden’, stelt een woordvoerder. Met name Duitsers bleven weg. Bovendien hebben meer Nederlanders een vakantie over de grens geboekt.

Het zwaarst getroffen zijn toeristisch en recreatieve bedrijven in de MKZ-gebieden. Tot eind augustus is daar gemiddeld vijftien procent minder omzet gedraaid in vergelijking met eerdere jaren. Vooral campings en bungalowparken hebben het in de zomer moeten ontgelden. Dagattracties, zoals dierentuinen, hebben de hardste klappen in het voorjaar geïncasseerd, ten tijde van de crisis.

Landelijk is er sprake geweest van 3,5 procent omzetschade in de branche. ‘Dat valt ons tegen. We hadden gehoopt dat bij voorbeeld de Randstad zou profiteren van de crisis op de Veluwe en in Friesland, maar dat is blijkbaar niet gelukt’, licht de woordvoerder toe.

TRN verwacht dat de negatieve effecten van de MKZ nog even zullen aanhouden. In ieder geval voor de komende herfstvakantie rekent de organisatie weer op minder omzet. Begin volgend jaar worden definitieve cijfers over 2001 bekend. ’Voor volgend jaar denken we dat vooral de campings en bungalowparken moeten opletten. De traditioneel trouwe groep klanten heeft dit jaar eens iets anders geprobeerd. Als hun dat bevallen is, proberen ze volgend jaar wellicht weer iets anders’, aldus de woordvoerder.