artikel

Franse kazen verliezen marktaandeel

Horeca

Het marktvolume van Franse kazen groeit minder snel dan dat van andere kazen. Frankrijk is nog steeds de grootste aanbieder van buitenlandse kaas in Nederland, maar de Deense, Zwitserse, Italiaanse en Duitse kazen lopen snel in. Dat betekent werk aan de winkel voor Franse producenten.

Franse kazen verliezen marktaandeel

De kaasmarkt groeit flink. Sinds 1990 is de Nederlandse consumptie van buitenlandse kazen zelfs verdubbeld. Toch blijven de Franse kazen iets achter op de andere groeiers. ‘We hebben vooral concurrentie van opkomende producenten in Denemarken, Zwitserland en Italië. Het gaat om de wat aparte kazen; bijvoorbeeld smeltkaas uit Zwitserland, Deense blauwaderkaas en feta uit Griekenland. En de Nederlandse verse kaas trekt ook aan in de markt’, zegt Thierry Peinturier, productmanager van Laïta witschimmelkazen uit Frankrijk.

Wil Leppers, kaaskenner en adviseur aan bedrijven, wijt het verminderde Franse marktaandeel vooral aan de stijgende populariteit van buitenlandse gerechten. ‘Men reist meer, eet overal eens wat en wil die producten ook thuis gebruiken. Denk aan de pizza met mozarella en feta in salades. Franse kaas werd en wordt nog steeds veel in huiselijke sfeer gegeten als snack. Bovendien zijn soorten als brie en camembert zo bekend geworden dat de exclusiviteit afneemt.’’ Leppers ziet ook voor de Franse kazen toekomst in gerechten. ‘Vooral roodkorst- en blauwschimmelkazen bieden heel veel creatieve mogelijkheden.’

Koken
Topkoks Pierre Wind en Henk Savelberg, aanwezig bij een bijeenkomst voor kaaskenners en geïnteresseerden, zijn kieskeurig met kaas in de keuken. ‘Ik kook niet veel met kaas. Het is vaak te zwaar bij vlees. Wél gebruik ik het vaak bij salades of vegetarische gerechten, en als klassiek kaasbuffet vind ik ze prachtig’, zegt Savelberg. Ook Pierre Wind vindt dat je als kok niet te scheutig moet zijn met kaas. ‘Niet blind zomaar overal opsmijten, maar spaarzaam bij pure hoofdgerechten kan het wel. Pasta’s zijn heel goed met kazen, of aardappelgerechten. Je moet goed bekijken waar de smaak bij past. En als snack is het heerlijk.’

Reageer op dit artikel