artikel

Gevaarlijke XTC-pillen in Kerkrade

Horeca

In het uitgaansleven in Kerkrade zijn gevaarlijke XTC-pillen opgedoken die het middel paramethoxyamfetamine (PMA) bevatten. Afgelopen weekeinde is in Kerkade een jongen overleden na het slikken van meerdere pillen, in combinatie met alcohol. Mogelijk was hierbij spraken van pillen met de stof PMA, aldus donderdag het Trimbos-instituut en het ministerie van Volksgezondheid.

Eerder doken de gevaarlijke pillen op in Eindhoven. PMA heeft een vertragende werking waardoor mensen geneigd zijn sneller een nieuwe pil te slikken en zo iteindelijk veel meer binnenkrijgen. Een te hoge dosering kan leiden tot een (plotselinge) verhoging van de bloeddruk, een snelle hartslag en verhoging van de lichaamstemperatuur. In ernstige gevallen kan iemand buiten bewustzijn raken of last krijgen van ademhalingsproblemen en een verdere stijging van de lichaamstemperatuur (oververhitting). Uiteindelijk kan dit leiden tot de dood.

In Nederland werd het middel al enkele malen eerder gesignaleerd, zoals recentelijk in Eindhoven. De betreffende pil is crêmekleurig met donkere en lichte spikkels en heeft het Superman-logo. Overigens kunnen ook pillen met andere logo’s PMA bevatten.

Het Trimbos-instituut heeft in overleg met het ministerie van Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg een aantal maatregelen genomen volgens het protocol dat voor dit soort situaties geldt. Zo zijn jongeren in het uitgaanscircuit van Eindhoven gewaarschuwd voor de risicovolle pillen. Lokaal zijn flyers verspreid waarin het uitgaanspubliek werd gewaarschuwd voor de gevaarlijke pil. Ook in Kerkrade zullen volgens het ministerie de noodzakelijke maatregelen worden genomen.

Reageer op dit artikel