artikel

Hamburgers voor hulpverleners

Horeca

De terroristische aanval op de Twin Towers in Manhattan heeft het World Trade Center Marriotthotel (850 kamers) onherstelbaar beschadigd. Hetzelfde geldt voor het Financial District Marriott Hotel. Op het moment van de aanslag bevonden zich in het World Trade Center Marriott 940 gasten en 360 personeelsleden. In het Financial Center Marriott (85 West Street) bevonden zich 620 gasten en 230 medewerkers.

Beide hotels werden geëvacueerd op het moment dat de eerste toren instortte. Marriott miste afgelopen dinsdag, een week na de ramp, nog steeds twee van zijn personeelsleden. De hotelgasten werden geëvacueerd naar Marriotthotels in de omgeving, waaronder het New York Marriott Marquis en het New York Marriott East Side. In dat laatste hotel werd ook een Employee Assistence Center ingericht voor de opvang van werknemers. Marriott opende (net als andere hotelketens) een gratis telefoonlijn voor familie en vrienden van gasten die op het moment van de aanslag in het hotel verbleven. Het aandeel Marriott daalde maandag bij de heropening van de beurs op Wall Street als gevolg van de gebeurtenissen met maar liefst 21 procent.

Ook het Hilton Milennium hotel (561 kamers) heeft schade opgelopen. Gasten en personeel zijn na de aanslagen op de Twin Towers zonder problemen geëvacueerd. Volgens gegevens van begin deze week staat het gebouw nog overeind. Burgemeester Rudolph Guiliani liet eerder tijdens een persconferentie weten dat het gebouw ‘niet onveilig’ is, maar dat nader onderzoek moet uitwijzen hoe de bouwkundige staat is. Aanvankelijk werd gemeld dat er na een explosie brand zou zijn uitgebroken in het hotel, maar die informatie bleek onjuist. De schade bestaat vooralsnog uit 75 gebroken ruiten en rookschade. Het hotel blijft volgens het hoofdkantoor van Hilton Hotel Corporation tot nader order gesloten.

Rookschade
Ook het nabijgelegen Embassy Suites Battery Park (463 kamers) van Hilton werd geëvacueerd, maar liep geen schade op. In Washington DC was er rookschade in Double Tree National Airport Hotel. The Embassy Suites Crystal City in Washington DC werd gevorderd door de Federal Emergency Management Agency. Gasten werden ondergebracht in andere hotels. CEO Stephen Bollenbach sprak kort na de dramatische gebeurtenissen zijn medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers: ‘In ben er gerust op dat zelfs tegen de achtergrond van deze gebeurtenissen we door zullen gaan met ons werk en onze gasten zullen blijven bedienen. Als organisatie zullen we doorgaan, ondanks de pogingen van terroristen die ons kwaad willen doen’, aldus Bollenbach.

De Amerikaanse hotellerie reageerde adequaat op de gebeurtenissen die het vliegverkeer totaal lam legde. Er werden speciale telefoonlijnen geopend voor gasten die kosteloos konden annuleren. No shows werden niet in rekening gebracht.

Gesloten
De Starbucks Coffee Company reageerde op de gebeurtenissen in New York, Washington en Pittsburgh door alle zaken die de organisatie in eigen beheer exploiteert direct na de ramp te sluiten, met uitzondering overigens van The Greenwich & Bank Starbucks. Die bleef de hele nacht open om het St. Vincent’s ziekenhuis van koffie te voorzien. In Zuid-Manhattan zijn nog 15 Starbuckzaken gesloten die in het afgesloten rampgebied zijn gevestigd. In het gebied was, op last van de burgemeester, ook nog tijdelijk het Holiday Inn Wall Street District tot afgelopen maandag gesloten.

Bij de ramp zijn geen werknemers van Starbucks omgekomen of gewond geraakt. Het concern heeft intussen een miljoen dollar gestort in het September 11th Fund, het algemene noodfonds voor slachtoffers van de aanslagen. Starbuck heeft ook zelf een noodfonds geopend. Giften worden verzameld in alle Starbuckvestigingen en zijn bestemd voor The September 11th Fund.Ook Starwood Hotels en Resorts, net als Starbucks goed voor een donatie van een miljoen dollar aan het noodfonds, kwam onmiddellijk na het instorten van het WTC in actie. In het dichtstbijzijnde hotel (W New York Union Square) is een zaal opengesteld om weggevluchte mensen, die volledig onder het stof zaten, op te vangen. Ze konden er op adem komen, kregen eten en drinken en konden gebruikmaken van 20 telefoonlijnen.

Meer steun kwam van McDonald’s en van de Ronald McDonald House Charities; beide goed voor een miljoen dollar in het fonds. De hamburgigant laat weten te doen wat ze altijd doet: ‘helping our neighbours’. De McDonald’s restaurants bij de rampplek in New York serveren maaltijden aan de hulpverleners en reddingswerkers. Er zijn twee mobiele McDonald’s ingericht. Ook de reddingsteams in het Pentagon in Washington DC worden door McDonald’s gevoed. Naar verluidt zorgt bierbrouwer Heineken op vergelijkbare wijze voor de verfrissingen.

Etage vol ontbijters

Jurgen Wondergem (Palace Hotel, Noordwijk) had z’n eerste baantje in Windows on the World. Na de hotelschool liep hij er stage en kwam vervolgens in vaste dienst. Hij werkte er in de periode 1983/’84 als chief stewart en was verantwoordelijk voor de afwas, de schoonmaak en goederenopslag. De exploitatie van het restaurant op de 107e etage van de tweede toren en van een banquetafdeling op de 106e was toen in handen van Vista International, onderdeel van Hilton.Wondergem gaat er vanuit dat er toch zeker 100 personeelsleden aanwezig zijn geweest in het restaurant toen de Boeing zich in de gevel boorde. Er moeten rond die veel mensen aan het ontbijt hebben gezeten. Destijds deden wij daar ’s ochtends 800 tot 1000 ontbijten. Het restaurant Windows On the World had 600 zitplaatsen. Er waren bij het ter perse gaan van deze editie van Misset Horeca nog geen gegevens bekend over het aantal slachtoffers onder personeel van het restaurant

Reageer op dit artikel