artikel

Kyriad

Horeca

De Nederlandse hotellerie krijgt er een nieuwe franchiseketen bij: Kyriad. Kyriad, onderdeel van de Franse Groupe Envergure (onder meer Campanile), beweegt zich op de driesterrenplusmarkt. In het Campanile-kantoor Benelux in Amersfoort zet Sébastien Billon van Envergure de marsroute van Kyriad uit. Voorlopig is de pas nog ingehouden: ‘Er is in uw land veel competitie.

Er is een brede geografisch doelstelling geformuleerd: 300 Kyriad-hotels in 2003 waarvan 80 buiten Frankrijk. Frankrijk is op dit moment goed voor 170 Kyriads en de expansiedrift, die vorig jaar begon na de overname van Hôtels & Compagnie, heeft voor de Groupe Envergure inmiddels voorzichtig geresulteerd in twee Kyriad-hotels in Italië, één in Portugal en één in Engeland. De Benelux, Spanje en Polen aarzelen nog, maar het is een kwestie van tijd verzekert Sébastien Billon (26).

Vanuit het Campanile-kantoor in Amersfoort werft hij Kyriad-franchisenemers voor de Benelux. De aandacht gaat uit naar bestaande driesterrenhotels met tussen de 30 en 40 kamers in de stedencentra, maar ook daarbuiten. Kyriad is nieuw, ook voor Frankrijk. De Groupe Envergure besloot de Climat de France-hotels van het ingelijfde Hôtels & Compagnie samen te voegen met Clarine Hotels (sinds 1994 in de Envergure-portefeuille); alle zijn omgedoopt tot Kyriad. Ruim driekwart van de franchisenemers van Climat de France en Clarine ging akkoord met de wijziging die tevens een upgrading inhield naar driesterrenplus. In de brochures van Envergure staan nog een aantal Climat de France- en Clarine-hotels vermeld, maar het afbouwen van beide hotelmerken is nog slechts een kwestie van tijd.

Campanile en Première classe
Envergure is (na Accor) de tweede Europese hotel- en cateringgroep met acht hotelketens en een restaurantketen (Côte à Côte); samen goed 900 bedrijven en 9.500 werknemers. In Nederland is de groep vertegenwoordigd met 14 Campanile-(management)hotels en sinds eind juli ook met een Première Classebudget-hotel (tweesterren). Deze laatste bevindt zich bij de nieuwe Campanile-vestiging in Breda. Het beleid is meerdere Première Classe-hotels te bouwen bij Campanile-vestigingen, maar ook los daarvan, en het franchiseconcept Kyriad in ons land te introduceren.

Billon, eerder werkte hij op het hoofdkantoor van Envergure in Parijs, begon in april met het bewerken van de markt. Dat heeft tot op heden geleid tot een aantal goede contacten (met name in België) maar nog niet tot concrete ondertekening van franchisecontracten. De verwachting is dat Kyriad in België eerder uit de startblokken komt dan in Nederland. ‘Omdat er minder concurrentie is’, stelt hij vast. In Nederland is Best Western een grote speler op franchisegebied en het heeft een eigen inkooporganisatie. Maar ook het samenwerkingsverband Holland Hotels bedient een belangrijk deel van de driesterrenmarkt. Verder moet Kyriad opboksen tegen snel groeiende ketens als Fletcher (binnenkort gaat hiervan een franchiseformule van start) en Amrâth Hotels waarvan een aantal ook bij Best Western is aangesloten.

Bijkomende factor is volgens Billon het feit dat het relatief goed gaat met de kleinere hotellerie. De bezettingsgraden zijn goed, en dat betekent dat er niet direct behoefte is voor een aantal ondernemers om zich aan te sluiten bij een (franchise)keten. ‘Ik denk in elk geval niet dat de terughoudendheid iets te maken heeft met cultuurverschillen of zo. Eenmaal overtuigd van onze voordelen happen ook Nederlandse hoteliers toe. We moeten echter eerst bekendheid krijgen.’Niettemin verwacht Billon dit jaar nog de eerste Nederlandse Kyriad-hotels te openen in de Randstad en in de steden Venlo, Arnhem en ’s-Hertogenbosch.

Beursgenoteerd
Kyriad-franchisenemers storten zich niet in een vaag avontuur, verzekert Billon. De Groupe Envergure brengt 25 jaar hotelervaring mee. De groep is goed voor 52.000 hotelkamers in Europa en draaide in 2000 een omzet van bijna 2 miljard gulden. Envergure is voor 99 procent dochteronderneming van de Société du Louvre, die deel uitmaakt van de Société Taittinger. Beide bedrijven zijn in Parijs beursgenoteerd. Aan het hoofd van de Groupe Envergure staat Frantz Taittinger, telg uit de befaamde champagnefamilie.Billon biedt aankomende franchisenemers een ‘krachtig netwerk’ en ‘de stabiliteit van een grote Europese hotelgroep’. De keten verspreidt jaarlijks 1,5 miljoen Kyriad-brochures en een miljoen brochures voor de groep. Er is voor Kyriad een internationaal salesteam actief met kantoren in heel Europa.

Alle informatie over deelnemende hotels is te vinden op de Envergure website. Gasten kunnen op elk moment van de dag reserveren via de sites kyriad.com en envergure.com. Kyriad heeft verder een internationale centrale reserveringsafdeling. De nieuwe franchiseketen heeft nog geen eigen inkooporganisatie in de Benelux maar de bedrijven kunnen wel gebruik maken van de inkoopvoordelen die de Campanile-hotels bij leveranciers hebben bedongen. De groep pompt momenteel geld in een promotiecampagne om de naam Kyriad voor het voetlicht te krijgen.Billon zegt dat de eerste Nederlandse Kyriad-deelnemers geen entreegeld hoeven te betalen. De jaarlijkse franchisefee is niet afhankelijk van omzet. De hoogte van het entreegeld en de franchisefee wil Billon om commerciële reden niet kwijt. De Kyriad-franchisecontracten zijn tien jaar geldig. Billon verzekert dat de ondernemers hun onafhankelijkheid behouden. Ze moeten uiteraard wel aan de kwaliteitseisen van Kyriad voldoen. Aangezien de keten zich profileert als driesterrenplus, zullen ze in veel gevallen aanpassingen moeten doorvoeren.

‘Economy hotels geen last van dip’

Economyhotels in Europa zullen niet of nauwelijks worden getroffen door de economische gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten. Dat zegt algemeen directeur Frantz Taittinger (foto) van de Groupe Envergure. De groep is in Nederland vertegenwoordigd met 14 Campanile-hotels en een Première Classe-hotel. Volgens Taittinger, die kortgeleden in Nederland was voor de opening van het Campanile- en Première Classe-hotel Breda, blijven de gevolgen van het afnemende reisverkeer uit de Verenigde Staten beperkt tot de luxe hotellerie in de grote steden.

Reageer op dit artikel