artikel

Zware klap hotel- en reisindustrie

Horeca

Het effect van de gebeurtenissen van 11 september op het internationaal reisverkeer zal aanzienlijk zijn. De helft van alle Amerikaanse zakelijke reizigers zal minder vaak voor zaken per vliegtuig de oceaan oversteken. Van de Amerikaanse vakantiegangers zegt zelfs 60 procent niet meer ‘overseas’ te willen met het vliegtuig.

Een en ander blijkt uit een enquête van Yesawich, Pepperdine & Brown, een van de grootste instituten die onderzoek doen naar reisgewoontes en voorkeuren van Amerikanen.De onderzoekers vinden het resultaat niet tegenvallen, want ongeveer tweederde van de Amerikaanse zakelijke en recreatieve reizigers laat de reisplannen dus niet in de war sturen door de gebeurtenissen van 11 september in New York, Washington en Pittsburgh.

Relatie
Dat de aanslagen wereldwijd effect zullen hebben op de reisintensiteit en het aantal hotelovernachtingen is zeker. Horwath Consulting, uitgever van het jaarlijkse Hostarapport dat de Nederlandse hotelindustrie in kaart brengt, voorspelt dat de hoteliers in ons land de budgetten voor de komende periode zullen moeten bijstellen.

De geschiedenis toont volgens Horwath duidelijk aan dat het aantal hotelgasten uit Amerika terugloopt in tijden van oorlog en terrorisme. In de aanloop naar en tijdens de Golfoorlog daalde het aandeel Amerikaanse hotelgasten van ruim 12 procent in 1989 tot 6,8 procent in 1991. Het zijn vooral de Amsterdamse hotels die gevoelig zijn voor de gevolgen van terroristische aanslagen in of tegen de Verenigde Staten. De aanslag op het World Trade Center in New York in 1993 leidde tot een daling van het Amerikaanse marktaandeel van 14,7 procent tot 13,4 procent. Ook de vliegtuigcrash van TWA 800 in 1996 en de crash van Egypt Air 990 in 1999 laten dalingen zien van aantallen Amerikaanse gasten (zie grafiek). Bij beide rampen bestond aanvankelijk de overtuiging dat het om terroristische aanslagen ging, later pas werd bekend dat dit niet het geval was.

Geen paniek
De gebeurtenissen in Amerika en het mogelijke vervolg daarop hebben in de Amsterdamse vier- en vijsterrenhotellerie niet tot paniek geleid. Voor het Vijfsterrenoverleg was het in elk geval geen reden om een extra bijeenkomst te beleggen. De voorzitter van dat overleg Adriaan Grandia (tevens general manager van Hotel De L’Europe) zegt dat er momenteel wel sprake is van een dip (,,Er is een groot congres, maar de hotels zitten niet vol; er zijn annuleringen’’), maar dat die weer over kan zijn zodra het vliegverkeer op orde is. Verder vindt hij het te prematuur om vooruit te lopen op gevolgen van een eventuele vergeldingsactie van Amerika. Mochten er structureel minder Amerikanen komen, dan verwacht hij dat het gat door andere markten wordt opgevuld.

De hospitalityfondsen op de New York Stock Exchange kregen forse klappen toen Wall Street afgelopen maandag z’n deur opende:

Starwood Hotel & Resorts Worldwide Inc. -28,43%
Mariott International Inc. -21,05%
Hilton Hotels Corporation -23,59%
Extended Stay America Inc. -15,38%
Chocice Hotels International Inc. -20,81%
Cendant Corporation -18,92%
Four Seasons Hotels Inc. -22,74%
MGM Grand Inc. -22,29%
Prime Hospitality Corporation -14,46%
Park Place Entertainment Corp. -19,35%
Meristar Hotels & Resorts -5,80%
Wyndham International Inc -47,50%

Reageer op dit artikel