artikel

Café Bolle

Horeca

Groot en toch sfeervol. Warm en vriendelijk. Café Bolle, aan het Piusplein in het centrum van Tilburg, wordt door de eigenaren wel het bruin café van de 21e eeuw genoemd. Studenten kunnen de atmosfeer wel waarderen. Bolle is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in Tilburg, dat steeds meer op een universiteitsstad begint te lijken.

Tilburg maakt een enorme inhaalslag. Was de horeca tien jaar geleden mondjesmaat aanwezig, tegenwoordig zijn er bijna te veel cafés. Dankzij de 25.000 studenten die er wonen is er ruimte voor veel nieuwe concepten. Dat is geen garantie voor succes, want het aantal mislukte avonturen in Tilburg is groot. Zo niet café Bolle, dat in 1995 voor het eerst de deuren opendeed. Antoine Holtmaat en Rob Reijnen (foto) begonnen op het Piusplein met Bolle. Beide heren hadden toevalligerwijs dezelfde bijnaam in hun jeugd, dus kwam op de gevel Bolle te staan.

Bolle is een studentikoos bruin café waarbij de verschillende caféfuncties dagzaak, eetcafé en danscafé geïntegreerd zijn. Het grote bedrijf, met twee bars en een podium achter in de zaak, is zeven dagen per week geopend van 10.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts. Van donderdag tot en met zaterdag zelfs tot 04.00 uur. Tien fulltimers en 62 parttimers, de laatsten hoofdzakelijk studenten, werken in het complexe bedrijf. Wekelijks is er een managementvergadering, vier keer per jaar een plenaire personeelsvergadering. Het managementteam bestaat behalve uit de twee eigenaren uit de bedrijfsleider, de assistent-bedrijfsleider en de chef-kok.

Holtmaat en Reijnen leggen veel verantwoordelijk neer bij hun medewerkers. Zelf zijn ze vooral coachend en sturend bezig. ‘Wij als ondernemers zijn niet het gezicht van de zaak. Dat is het bedrijf zelf. En dat betekent dat we niet alles zelf kunnen doen’, lichten ze toe. Op het podium, waar overdag fauteuils staan, vinden regelmatig muzikale en cabareteske optredens plaats. Een deejay brengt het publiek verder in vervoering. Dinsdag, donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond gaat het meubilair de zaak uit en is Bolle een feestcafé. Eten kan tot 21.00 uur. Als het bedrijf de volgende ochtend om 10.00 uur opengaat, moet er niets meer te zien zijn van de avond en nacht ervoor. Het terras telt maar liefst tweehonderd stoelen. Het Piusplein is uitgegroeid tot een van de drukst bezochte uitgaanspleinen van Tilburg. Bolle past met zijn multifunctionaliteit in de trend die veel grote cafés doormaken. Ze zijn niet alleen drankverstrekker, maar ook plaatsen waar gegeten en gedanst kan worden: drink, dinner en dance.

Reageer op dit artikel