artikel

Café De Ark

Horeca

Vriendelijk en zachtaardig. Dat zijn André Sjerps en Mathieu Frings die vijf jaar geleden begonnen met de exploitatie van het pittoreske café De Ark in Wervershoof. Die sfeer vindt je terug in het dorpscafé waar twee biljarts staan en waar je voor een spotprijsje heerlijke saté kunt eten.

Mathieu en André zijn een stel. André werkte oorspronkelijk in de bouw en Mathieu bij de belastingdienst. Vijf jaar geleden wilden ze wat anders en liepen ze tegen café De Ark aan. Ze kochten het, verfraaiden het café en bouwden het klantenbestand voorzichtig uit. Was hun relatie een probleem voor inwoners van het Westfriese dorpje? ‘Helemaal niet. Nooit iets van gemerkt. We zijn als stel geaccepteerd. Belangrijk is, denken we, dat we ons niet nichterig gedragen. Dat zit trouwens ook niet in ons.’ Het cafeetje is iets buiten het dorp gelegen, omringd door weilanden. ’s Avonds, als binnen het licht brandt en de biljarters hun patronen op het laken leggen, straalt het cafeetje iets feeërieks uit.

Gastvrij is het er zeker. ‘Onze filosofie is heel simpel. De klant moet het gevoel krijgen thuis te zijn. De gezelligheid staat bij ons voorop. Daarom is het belangrijk dat wij het ook zelf erg naar ons zin hebben. Anders kun je de mensen niet goed helpen.’ Het contact tussen klant en kastelein is in dit type bedrijven erg belangrijk, weten ook Mathieu en André. ‘Je hoort van alles hè. Mensen nemen je in vertrouwen. Wij zijn van nature erg zorgzaam. Toen wij hier begonnen stapte een klant nog wel eens in zijn auto terwijl ik dat niet verantwoord vond. Reed ik er met mijn auto achteraan om zeker te weten dat ie veilig thuiskwam. Nu breng ik ze soms zelf weg, of ze moeten een taxi bestellen.’

In het café staan twee biljarts waar de leden van de biljartclub spelen. In de zomermaanden wordt een biljart uit het café gehaald waar tafeltjes voor in de plaats komen. Mathieu en André merken dat het toerisme in de regio groeit. Ook het aantal klanten dat een hapje wil eten neemt toe. ‘We denken eraan om ons bedrijf een stukje uit te breiden zodat we een betere service kunnen bieden.’ Leuk detail in de inrichting zijn de dwarse tafeltjes die op gelijke hoogte aan de bar zijn gemaakt. Samen met de verhoogde barkrukken zitten klanten op ooghoogte met de kastelein. De bar wordt op die manier tegelijkertijd vergroot en klanten zitten niet met de rug naar het overige publiek in het kleine café. Het onderlinge contact wordt zo bevorderd.

Reageer op dit artikel