artikel

Café De Guyter

Horeca

Onder de rook van Rotterdam ligt Pijnacker. In het centrum van de groeigemeente met 20.000 inwoners staat De Guyter. In het gezellige café kun je eten, biljarten, gewoon wat drinken en feesten. Pieter van Ruitenburg en Ina Schilperoort exploiteren De Guyter sinds 1987.

Het was geen makkelijke start. Het café dat ze destijds overnamen had niet de klanten waar zij zich bij thuisvoelden. Dus moest het roer om. Stapje voor stapje is het café verbouwd, ingericht en uitgebreid. Door activiteiten als beachvolleybaltoernooi, halloween, karaoke en andere thema-avonden te organiseren kregen de ondernemers het publiek dat ze zochten: leuke, ‘nette’ klanten die het fijn vinden om een avondje uit te gaan en die zich normaal gedragen. Maaltijden serveren paste ook in de strategie om een nieuw publiek te trekken. Café de Guyter is een apart bedrijf. Er staan maar liefst zes biljarttafels (normaal, pool, snooker) in het café, en toch is de Guyter geen cleane biljarthal. Het hart van de zaak bestaat uit een grote bar. Wie daar zit, valt het nauwelijks op dat er zoveel biljarts zijn. De inrichting is kleurrijk. Aan de muren en plafonds hangt van alles en nog wat. ‘Door de jaren heen verzameld. Zo’n inrichting kun je niet kopen’, zegt Van Ruitenburg, een ex-commando die nog steeds een opmerkelijk fitte indruk maakt.

Ruitenburg en Schilperoort letten sterk op sfeerbewaking. Gezelligheid is het belangrijkste dat ze verkopen. Waarbij ze de stelregel gebruiken: ‘beter een redelijke omzet na een leuke dag dan een wereldomzet na een dag vol ergernissen’. Een goed product, vriendelijke en snelle bediening, een schone omgeving en het bieden van amusement zijn de hoekstenen van De Guyter. Het bedrijf serveert frisdrank uit de fles. Het aantal wijnen is beperkt tot vier.Hun eigen (voorbeeld)rol nemen ze ook serieus. Drinken tijdens het werk doen beiden niet; stappen met de medewerkers na sluitingstijd evenmin.

Een paar keer per jaar gaat de hele ploeg,elf parttimers, vier oproepkrachten en één fulltimer, gezamenlijk uit. ‘Ook voor medewerkers geldt dat ze tijdens het werk geen alcohol mogen drinken. Verder vragen we het roken zo onopvallend mogelijk te doen. We vinden dat zoiets bijdraagt aan een goede en verzorgde presentatie.’ De duidelijke huisregels (11 in totaal) voor medewerkers hebben volgens beiden een hecht en collegiaal team gesmeed. In de weekeinden trekt De Guyter een jonger publiek dan doordeweeks. Het tweede barretje achter in de zaak gaat dan open. Tot slot nog een leuke vondst. Bands spelen op een van de biljarts. Dankzij een ingenieuze constructie wordt de speeltafel omgebouwd tot podium. Herman Brood speelde er ooit de sterren van de hemel.

Reageer op dit artikel