artikel

Café Heezen

Horeca

Nostalgisch, dat is het eerste waar de bezoeker aan denkt als hij café-hotel Heezen in Steenderen bezoekt. Niet zo gek, want het bedrijf dat Gerrit Heezen leidt, is sinds 1836 in familiehanden. Zijn betovergrootvader kocht het pand naast de kerk destijds voor 1475 gulden.

Achttien jaar geleden nam Gerrit Heezen het bedrijf over van zijn vader die toen 85 jaar was. Droog merkte Gerrit toen op dat het horecabedrijf sinds de oprichting een stuk duurder was geworden. Het café zelf is de laatste decennia nauwelijks veranderd. De stamtafel, de kleine bar, het glas in lood, het ademt de sfeer van vroeger uit toen boeren met paard en wagen een jenevertje kwamen drinken. De jongste Heezen heeft echter niet stil gezeten. Toen hij begin jaren tachtig eigenaar werd van het bedrijf toen nog een café met een groentewinkel besloot hij meer leven in de brouwerij te brengen. Muziekliefhebber als hij is, startte hij direct met het programmeren van livebands. Zijn eigen huiskamer, gescheiden van het café door middel van schuifdeuren, werd omgebouwd tot podium. Tal van gerenommeerde Nederlandse groepen traden op, zoals Tröckener Kecks en Herman Brood. Ook de Rotterdamse Berini’s waren van de partij.

De groentewinkel werd bij het café getrokken. De woning van Gerrit Heezen werd een grote zaal waar partijen, vergaderingen en bruiloften worden gehouden. Ook het aantal hotelkamers is uitgebreid. Inmiddels heeft Heezen acht verrassend mooie kamers die voor sympathieke prijzen te huur zijn (150 gulden per twee personen, 85 gulden voor één persoon per nacht). En met de uitbreiding en professionalisering van het hotel werd de mogelijkheden om te eten ook vergroot.Het pand waarin het bedrijf is gevestigd is een monument. Het café heeft een mooie klassieke serre waarin het zomers goed toeven is. Twee kippen en een haan lopen vrij rond op het terras. De laatste Herman de Haan genaamd is ooit aangeboden door stamgasten.

Toeristen die een of meerdere dagen de landelijke omgeving van Oost-Gelderland willen leren kennen, hebben Heezen inmiddels ontdekt. Hoewel de MKZ-crisis een daling heeft laten zien van het aantal overnachtingen, merkt Heezen dat met het wegebben van de commotie een voorzichtig herstel is ingezet. Café Heezen is dagelijks geopend. In de zomer vanaf 11.00 uur en in de winter vanaf 12.00 uur, uitgezonderd maandag wanneer het café om 16.00 uur de deuren open doet. Veel gasten zijn afkomstig uit het dorp dat 2500 zielen telt. ‘Van burgemeester tot putjesschepper’, zegt Heezen. Ook heeft hij enige zakelijke klandizie. Fritesfabrikant Aviko is in Steenderen gevestigd en laat regelmatig relaties overnachten.

Reageer op dit artikel