artikel

Café Rotown

Horeca

Groot, dat is het eerste wat je opvalt als je Rotown binnenstapt. En de relaxte artistieke atmosfeer. Rotown aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is een concept voor de grote stad. Gemeenschappelijke interesse van alle bezoekers: de liefde voor de betere muziek.

Vijftien jaar geleden richtte Fons Burger, fameus cultureel ondernemer in Rotterdam, Rotown op als poppodium. Rotown was een combinatie van een studiocafé, platenmaatschappij, kiosk, broodjeszaak en eetcafé ineen. Vijf keer per week was er levende muziek. Het bleek een doorbraak in Rotterdam, dat medio jaren tachtig nauwelijks livepodia had. ‘Bandjes traden hier op en namen tegelijkertijd een demo op’, zegt Dick Pakkert, sinds 1993 eigenaar van Rotown. Collega Mirjam Koudijzer, dertien jaar geleden begonnen in de spoelkeuken, is sinds 1998 mede-eigenaar van het horecabedrijf. Laatstgenoemde managet het horecagedeelte, terwijl Pakkert verantwoordelijk is voor de programmering en het deurbeleid.

Muziek is nog steeds een belangrijke hoeksteen van de formule. Elk jaar zijn er zo’n 110 optredens. Maar de horecafunctie is in de loop der jaren veel meer naar de voorgrond getreden. In Rotown, dagelijks geopend vanaf 11.00 uur, kun je ’s morgens terecht voor koffie en een krantje; ’s middags voor de lunch, voor een borrel na het werk, voor een diner of voor een drankje ’s avonds laat. Wat is gebleven is de lage drempel. Een breed publiek bezoekt Rotown om uiteenlopende redenen. Pakkert noch Koudijzer zijn het gezicht van het café. Rotown is geen persoonsgebonden horecabedrijf. Daar is het te groot voor. Bovendien, zoals vaker in de grote stad, vinden de bezoekers de anonimiteit juist prettig.

Er werken negen fulltimers en twintig parttimers. Driekwart van de omzet bestaat uit drankverkoop. Plezier uitstralen in het werk vinden Pakkert en Koudijzer de belangrijkste kwaliteit van het personeel. Bij de selectie van de medewerkers wordt vooral gekeken naar attitude. Bijzonder is dat Rotown gasten niet bedient. De klanten worden geacht zelf hun bestelling aan de bar op te geven. ‘Voor nieuwkomers werkt dat soms verwarrend. Maar mensen die hier vaker komen hebben er geen enkel probleem mee.’ In de keuze van de outfit zijn de medewerkers vrij.Het café wordt door veel vrouwen bezocht, een uitstekende graadmeter voor een vriendelijke en veilige sfeer. Overdag strijken er ook regelmatig ouders met kinderen neer. De ruime zaak, de verrassende muziekkeuze en de betrekkelijke anonimiteit zorgen overdag voor een rustig sfeerbeeld. Tijdens live-optredens verandert Rotown in een kolkende popzaal. De multifunctionaliteit blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op de Rotterdammers.

Reageer op dit artikel