artikel

CBS: ‘Horeca draait slecht‘

Horeca

VOORBURG – In slechte economische tijden krijgen cafés vaak meer bezoek. Die stelling gaat voor deze periode echter niet op. In het café werd minder drank verkocht in de periode van juli tot oktober. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendmaakte.

De gehele horeca kende met 1,5 procent de laagste omzetgroei in zes jaar. Hotels zagen een achteruitgang van bijna drie procent. Bij restaurants, cafés en cafetaria’s ging de omzet wel iets omhoog maar dat kwam door de hogere prijzen voor consumpties.

De omzet in hotels, pensions en conferentieoorden was de afgelopen jaren flink omhoog gegaan. Maar in augustus en iets minder in september daalden de inkomsten verder. Dat begon al in het eerste kwartaal van dit jaar. De bezuinigingen op uitgaven door het bedrijfsleven zijn te merken. Vooral internationaal zakelijk georiënteerde hotels en conferentieoorden merken de mindere gang van zaken.

De omzet in restaurants steeg iets maar de prijzen veel meer. Zakelijk maar ook privé wordt minder buiten de deur gegeten. Ze hebben minder te lijden van de slechtere conjunctuur omdat er in de meeste gevallen langdurige contracten zijn afgesloten. De omzetten stegen met dertien procent, mede omdat er hogere prijzen werden gerekend.

Ook cafés hadden meer inkomsten maar van minder klanten. De omzet groeide weliswaar met 4,3 procent. Maar de prijzen stegen met 8,2 procent waardoor per saldo het omgezette volume afnam.

Reageer op dit artikel