artikel

Eindhoven staat testen XTC in uitgaanscentrum toe

Horeca

De plaatselijke organisatie voor verslavingszorg Novadic mag in Eindhoven doorgaan met het testen van XTC-pillen in het uitgaanscentrum. Burgemeester R. Welschen heeft daar toestemming voor gegeven. Dat is gebeurd in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

De toestemming geldt zolang er gevaar bestaat dat pillen zijn verontreinigd met de gevaarlijke stof PMA. Onder bepaalde omstandigheden kan het innemen van die stof dodelijk zijn. Onlangs is daardoor in Limburg een gebruiker om het leven gekomen. Ook in het buitenland zijn doden gevallen.

Novadic besloot daarop pillen te gaan testen in een autobus die een vaste standplaats heeft in de Eindhovense binnenstad. Welschen ging daar aanvankelijk slechts voor enkele weekeinden mee akkoord.

Novadic is blij met de toestemming om daar nu mee door te gaan. Het testen van pillen is niet nieuw. Het gebeurt op talloze plaatsen in Nederland, maar vrijwel altijd in het kantoor van de organisaties die zich met verslavingszorg bezighouden. Dat levert volgens Novadic een te hoge drempel op voor gebruikers die tijdens het stappen impulsief een pil kopen.

Ook het Trimbos-instituut is bezig met het opzetten van mobiele testcentra. Het instituut wil die in de toekomst met name inzetten bij grote dansfeesten en dergelijke.

Reageer op dit artikel