artikel

Eurotips

Horeca

Cafetariahouders werken van 1 tot en met 28 januari 2002 met twee munteenheden: euro’s en guldens. Hier volgen tien tips hoe hiermee zo veilig mogelijk is om te gaan.

1. Beslis vooraf of u de guldens en de euro’s in een of twee kassalades wil gaan verwerken. Ga niet uit van uw huidige kassa en een ‘schoenendoos’.

2. Wees extra alert als vlak voor 28 januari een bamibal wordt afgerekend met een biljet van honderd gulden met de opmerking: ‘Dit is mijn laatste, straks is het niks meer waard, wilt u dit wisselen in euro’s?’ Controleer dit biljet nog meer dan normaal op echtheid. Het is voor de bezitters van vals Nederlands geld namelijk de laatste kans.

3. Plaats in deze ‘gevaarlijke’ periode een camera boven de kassa met een duidelijk zichtbare monitor voor het publiek. Om u niet op al te hoge kosten te jagen, zijn deze camera’s ook tijdelijk te huur. Aanschaf is natuurlijk altijd beter.

4. Leer uzelf en uw personeel snelrekenen van guldens naar euro’s en andersom. Rekenmodules vindt u op www.euro.nl en www.dnb.nl. Heeft u een gokkast of speelautomaat? Wees ervan bewust dat wisseltrucs zullen worden toegepast, want sommigen kunnen nog sneller rekenen dan u en uw team.

5. Let op overdadige en extreem grote bestellingen die in guldens worden betaald.

6. Indien u gelegenheden verzorgt voor groepen, zorg er dan voor dat al uw afspraken na 28 januari een bevestiging krijgen in euro’s. U voorkomt hiermee dat er na een avond van drinken en eten gezegd wordt: ‘O, dat wist ik niet, ik heb alleen guldens’.

7. Breng tussen 1 en 29 januari elke dag alle Nederlandse guldens direct naar de bank.

8. Zorg dat u, in het geval van een omrekenconflict, voldoende voorlichtingsfolders van de overheid uit kunt delen. Deze zijn kosteloos verkrijgbaar.

9. Denk er tijdig aan dat u uw personeel vertelt dat u voor 28 januari de fooienpot en/of personeelspot wisselt in euro’s. Dat motiveert ze omdat u eraan dacht.

10. Gebruik uw creativiteit. Verzin voor uw assortiment een ‘Patatje euro’ of een ‘Eurostick’, alleen verkrijgbaar door betaling in euro’s en niet in guldens. Daarmee brengt u snel ‘rust’ in de kassa.

Met dank aan adviesbureau Van Os & Partners

Reageer op dit artikel