artikel

Feitenladder

Horeca

Al eeuwenlang blijkt ijs zeer geliefd te zijn. Mensen als Alexander de Grote, Keizer Nero en Napoleon konden er geen genoeg van krijgen. Catharina van Medici serveerde op haar bruiloft in 1533 als toetje een voorloper van de ijscoupe.

Feit 1
De Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1324) bracht bij zijn terugkeer uit Azië een ijsrecept mee dat hij had gekregen van de een Mongolische vorst Kublai-Khan. Polo ontdekte dat Chinezen al 3000 jaar daarvoor al ijs maakten met melk, water, vruchten, en natuurlijk sneeuw. De volkswijze Confusius (551-479 v. Chr) was één van de Chinezen die zelf een ijskelder bouwde, om vruchtensap gemixt met sneeuw te kunnen bewaren.

Feit 2
IJs stond bij de oude Grieken bekend als een spijs der goden. Het werd met honing, vruchtensappen en wijn enkel als bovenlaagje geserveerd.

Feit 3
Alexander de Grote (356-323 v. Chr) was ook een grote liefhebber van ijs. Als de juiste ingrediënten in de buurt te vinden waren, serveerde de veldheer voor iedere slacht gezoete sneeuw gemixt met wijn, melk, vruchtensap of honing aan zijn officieren.

Feit 4
De Romeinen brachten sneeuw op smaak met onder andere kaneel, honing en rozenwater. Dit werd gegarneerd met noten, vijgen en gedroogde vruchten. Keizer Nero (37-68 v. Chr.) liet zelfs sneeuw van Albanese bergen in met hout beklede grotten opslaan, zodat hij altijd ijs kon eten. In nood liet hij zelfs gletsjerijs van de vergelegen Alpen halen. Honderd jaar later richten steeds meer welvarende Romeinen hun ijskelders in. Het was zeer chique om gasten ijs te kunnen aanbieden.

Feit 5
IJs bleef lange tijd voorbehouden aan de adel en de rijken. De uitvinding van een bakker uit Catania in 1530 bracht een doorbraak in de ijsproductie. Met behulp van salpeter was het mogelijk kunstmatig kou te creëren. De ijscultuur ontwikkelde zich echter pas honderd jaar later verder. In 1672 opende het eerste ijscafé in Parijs, zodat er openbare toegang tot de lekkernij mogelijk was. Tot regelmatige bezoekers van het ijscafé Procope behoorden Rousseau, Voltaire en Napoleon Bonaparte. Zelfs toen de kleine veldheer verbannen was naar het eiland Elba, kon hij nog genieten van ijs. Een Engelse aanbidster liet hem een ijsmachine toekomen.

Reageer op dit artikel