artikel

Opnieuw dode bij feest in dancing Zaandam

Horeca

ZAANDAM – Een 28-jarige vrouw uit Zeist is zondagmorgen overleden na een bezoek aan een feest in dancing Fundustry aan de Hemkade in Zaandam. Volgens de politie had de vrouw vermoedelijk drugs gebruikt.

Een maand geleden overleed een 16-jarige jongen uit Leiden, tijdens een feest in de Fundustry, ook aan de gevolgen van drugsgebruik.

De vrouw was een van de bezoekers van de Wasteland Party, Europa’s grootste ‘fetisj-fantasy-feest’. Nadat de vrouw onwel was geworden, is zij naar ziekenhuis De Heel in Zaandam gebracht, waar zij een uur overleed. Een 28-jarige vrouw uit IJsselstein, een vriendin van het slachtoffer, werd in comateuze toestand in het Boven IJ Ziekenhuis in Amsterdam opgenomen. Zij is inmiddels weer bij kennis.

Een 46-jarige man moest ook naar het ziekenhuis. De politie denkt dat hij de partydrug GHB had gebruikt. Bij zowel de overleden vrouw als het mannelijke slachtoffer werden verdovende middelen (vermoedelijk XTC-pillen) aangetroffen.

De politie Zaanstreek-Waterland heeft een rechercheteam van tien personen samengesteld, dat een onderzoek instelt naar de herkomst en samenstelling van de pillen. Op het lichaam van de overleden vrouw wordt sectie verricht.

De laatste weken worden bijna wekelijks personen met ernstige verschijnselen opgenomen in ziekenhuizen, na een bezoek aan Fundustry. De politie, die regelmatig controles uitvoert, heeft al vele XTC-pillen, GHB-pillen en speed in beslaggenomen, en ook slag-, stoot- en steekwapens.

Op 8 oktober overleed een tiener uit Leiden na een bezoek aan de Fundustry. Onderzoek wees uit dat hij door drugsgebruik om het leven kwam. Naar aanleiding van dit incident heeft burgemeester R. Vreeman van Zaanstad eind oktober de hardcore party’s verboden.

Volgens Vreeman vinden er per jaar ongeveer veertig feesten in de Fundustry plaats, waarvan vier hardcore. ‘Overal wordt op feesten van alles gebruikt, maar de hardcoreparty’s zorgen steeds voor problemen’, aldus Vreeman. De burgemeester wil verder niet vooruit lopen op de zaken. Hij denkt vooralsnog niet aan een algemeen partyverbod of het sluiten van de Fundustry. Maandag vindt overleg plaats over wat er precies gebeurd is. Dan wordt er een besluit genomen over eventuele maatregelen.

Burgemeester Stekelenburg van Tilburg pleitte eerder voor landelijke regels om de zogenoemde partydrug GHB beter te kunnen aanpakken. In zijn gemeente kwamen twee 19-jarige jongens om door de drug.

GHB, ook wel bekend als rapedrug, valt niet onder de opiumwet. Daardoor is de handel moeilijk aan te pakken. Stekelenburg vindt dat de landelijke overheid daar iets aan moet doen.

Reageer op dit artikel