artikel

Soepmachine: tijdsbesparend en hygiënisch

Horeca

Soep tappen met de Soup O’Matic. Een gat in de markt? Pieter Stoter en Chiel Feuerstein denken van wel. Juist op ’t moment dat soep in de belangstelling staat en soepbars als paddestoelen uit de grond schieten, presenteren de horecaondernemer en kok hun vinding.

Lunchroom Peacock waar de heren de scepter zwaaien, is gesitueerd op de eerste etage in het Eindhovense winkelcentrum De Heuvelgalerie. In de zaak staat de Soup O’Matic, voorzien van een bordje ‘Niet aanraken svp. Foto’s en filmen verboden’. Het blijkt het enige prototype van de soepmachine te zijn. De tapinstallatie is uitgebreid getest om de kinderziektes eruit te halen. Octrooi is al aangevraagd. Het prototype omvat twee soepketels van elk 40 liter, goed voor 400 koppen soep. ‘Maar de machine kan op elke capaciteit gebouwd worden’, benadrukken Stoter en Feuerstein. Iedere vorm, inhoud of afmeting is mogelijk. Met één, met zes of met tien ketels of tappunten, afhankelijk van de verschillende soorten soep die in het horecabedrijf bereid worden. De inhoud van de bakken is variabel, van minimaal tien liter tot onbeperkt.

Soep tappen blijkt sneller te gaan dan scheppen. Door de hendel omhoog te halen wordt de soep vanuit de ketels onder druk naar de tappunten verplaatst. Voor de druk zorgt een fles stikstof onderin de tapinstallatie. De tappunten zijn naast de ketels te plaatsen, maar ook elders in de zaak. Neem bijvoorbeeld een buffet in een restaurant; hier kan men de soepmachine in de keuken plaatsen en het tappunt aan het buffet. De afstand tussen machine en tappunt is in verticale richting beperkt tot tien meter, maar in horizontale richting is elke gewenste afstand mogelijk. In dat geval wordt de tapleiding verwarmd, zodat de soep niet afkoelt.Volgens de lunchroomuitbater en de kok is de Soup O’Matic ideaal om snel grote partijen soep door te kunnen geven. ‘Zoals in grote (bedrijfs)restaurants en instellingen het geval is. Een kleinere versie is handiger in eetcafés, baseren of in de momenteel favoriete soepbars. En natuurlijk komt er een exemplaar in de keuken van lunchroom Peacock te staan’, aldus Stoter en Feuerstein. ‘Dan hoeven we de soep niet meer warm te houden in bainmaries.’

Koelen
De soeptapper is geheel in roestvrijstaal uitgevoerd. Alle onderdelen zijn HACCP-goedgekeurde materialen. De soepen bevinden zich in een ketel die hermetisch afgesloten is. Omdat er geen lucht bij kan, treedt er bijna geen korstvorming in de soep op. De machine kan zowel de soep verhitten als koelen. Het koelsysteem is een wezenlijk onderdeel van de Soup O’Matic. Om 80 liter soep te koelen is 250 liter water nodig. De temperatuur gaat terug van 90ºC tot 15ºC dankzij het circuleren van kraanwater. Terugkoelen van 15ºC tot 4ºC gaat op het koelsysteem zelf. Dit is kostenbesparend. De soep hoeft ’s avonds dus niet meer naar de koeling gebracht te worden. Hoe zit ’t met de vulling van de soep? Zakt die niet naar de bodem? Ook daar heeft Chiel Feuerstein aan gedacht. ‘Er is een gelijkmatige verdeling van de soep dankzij de twee ontluchtingsketeltjes die vóór de tapkranen zitten’, aldus de kok die de techniek hoofdzakelijk voor z’n rekening nam. Het gat waaruit de soep stroomt is behoorlijk fors, circa 25 mm. Stukjes vlees en groenten kunnen er gemakkelijk doorheen. Handig om een pan te vullen, maar voor een kop soep blijkt de opening te groot te zijn. Feuerstein: ‘Daarvoor maken we nog een kleinere uitloop.’

In plaats van soep kunnen ook grote hoeveelheden saus in het apparaat bereid worden. Daarnaast hoopt het ontwerpersduo de uitvinding over een jaar verder te ontwikkelen en uit te breiden met een boiler die stoom opwekt. ‘Omdat de temperatuur met stomen veel hoger ligt dan bij koken, zijn groenten bijvoorbeeld sneller gaar’, legt de kok uit. ‘Bovendien blijven de groenten dan mooier van structuur en de vitamines beter behouden.’De Soup O’Matic is vanaf december leverbaar. Omdat de machine op maat gemaakt wordt is er geen voorraad. De levertijd is dan zes weken. Het eenvoudigste model is er vanaf 1/1 gastronorm, inhoud twee maal tien liter, en zonder koeling. Handig is dat de tapinstallatie verrijdbaar is.Voor informatie: Soup O’Matic, Eindhoven. Tel. (06) 20 69 94 08. www.soupomatic.nl.

Reageer op dit artikel