artikel

Zaanstad overweegt partyverbod na dode bij feest

Horeca

Burgemeester Vreeman van Zaanstad overweegt grootschalige danceparty’s binnen de gemeentegrenzen te verbieden. Aanleiding is de dood van een 28-jarige bezoekster van een feest afgelopen weekeinde in dancing de Fundustry in Zaandam.

Vreeman spreekt dinsdag 13 november met de eigenaar van de Fundustry. ‘Als er geen oplossing gevonden wordt voor het probleem, lijkt een verbod de enige optie’, zei de burgemeester. Ook overweegt hij de Fundustry te sluiten. In de dancing hebben geregeld drukbezochte feesten plaats waarbij volop drugs wordt gebruikt. Veel bezoekers zijn de afgelopen weken met ernstige ziekteverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen.

De vrouw uit Zeist die zondagochtend overleed na een bezoek aan Fundustry had volgens de politie vermoedelijk drugs gebruikt. Sectie moet nog uitwijzen of dat inderdaad de doodsoorzaak is geweest. Een 16-jarige jongen uit Leiden die vorige maand tijdens een feest in de Fundustry om het leven kwam, bleek drugs te hebben gebruikt en aan de gevolgen daarvan te zijn overleden.

De overleden vrouw uit Zeist was een medewerkster van de politie Regio-Utrecht. Ze werkte op de afdeling Service van het district Binnensticht in Zeist, aldus een woordvoerder van de Utrechtse politie. De eveneens 28-jarige vrouw uit IJsselstein, die na het bezoek aan Fundustry korte tijd in coma heeft gelegen, is ook medewerkster van het Utrechtse politiekorps. Zij heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten.

De twee vrouwen bezochten het feest in hun vrije tijd met twee andere collega’s. De twee vrouwen bleken beide XTC-pillen bij zich te hebben. De hoofdofficier van justitie in Haarlem heeft de rijksrecherche verzocht een onderzoek in te stellen naar het gebruik en de herkomst van de XTC-pillen en eventuele betrokkenheid daarbij van Utrechtse politiemedewerkers.

Het Trimbos Instituut in Utrecht kent geen gevallen van mensen die zijn omgekomen door alleen de partydrug GHB (Gamma Hydroxy Butarate) te gebruiken. De jongeren overleden aan een combinatie van drugs of verkeerd gebruik ervan, zei een woordvoerder. Volgens hem besteedt het instituut al langere tijd extra aandacht aan GHB. Maar mensen moeten die informatie wel zelf actief opzoeken, via de informatielijn of website van de organisatie.

De politie Hollands-Midden begint in samenwerking met de horecabranche een preventieve campagne waarbij jongeren via flyers en posters worden gewaarschuwd voor het gebruik van GHB. Het regiokorps zegt dat de partydrug zeer waarschijnlijk ook in zijn regio in omloop is. Er hebben zich vijf incidenten in verschillende horecagelegenheden voorgedaan. De politie waarschuwt jongeren het middel GHB niet te gebruiken.

GHB werd lang als narcosemiddel bij operaties en als slaapmiddel gebruikt, maar in verband met de bijwerkingen gebeurt dat niet meer. Nu is het middel volgens de politie illegaal te koop als poeder, tablet of als een helder geurloos zoutsmakend drankje. De combinatie van GHB en alcohol of andere kalmerende middelen kan dodelijk zijn.

Burgemeester Stekelenburg van Tilburg pleitte eerder voor landelijke regels om GHB beter te kunnen aanpakken. In zijn gemeente kwamen twee 19-jarige jongens om door de drug. GHB valt niet onder de opiumwet. Daardoor is de handel moeilijk aan te pakken. Stekelenburg vindt dat de landelijke overheid daar iets aan moet doen. Het rechercheteam van de politie Zaanstreek-Waterland gaat de achtergronden rond de party’ s in de Fundustry in kaart te brengen, onder meer door buurtonderzoek. Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat bij de Fundustry in verdovende middelen wordt gehandeld.

Ziekenhuis De Heel in Zaandam maakt zich zorgen over de toenemende stroom van drugsslachtoffers. ‘Dit legt grote druk op onze afdeling Spoedeisende Hulp. We kunnen het aantal patiënten nog wel aan, maar er moet snel wat gebeuren’, zei directie-secretaris F. van Ree.

Reageer op dit artikel