artikel

Zaanstad sluit dancing wegens drugsdode

Horeca

Evenementenhal Hemkade in Zaandam, waar zondag 11 november een 28-jarige vrouw uit Zeist om het leven kwam, is komend weekeinde op last van burgemeester R. Vreeman van Zaanstad gesloten. Het evenementenbureau Super Advanced uit Amsterdam, dat feesten organiseert in de hal, spant een kort geding aan bij de rechtbank in Haarlem om de maatregel van Zaanstad ongedaan te maken. Ook de eigenaar van de hal is dat van plan.

De burgemeester deelde woensdag mee dat de incidenten tijdens de Wasteland Party in de Fundustry, afgelopen weekeinde, aanleiding zijn voor de maatregel. Bij dit feest kwam de vrouw uit Zeist om het leven. In oktober overleed in dezelfde dancing een tiener uit Leiden na een bezoek aan de Evenementenhal Hemkade (voorheen Fundustry).

Vreeman: ‘Ik heb de indruk dat er geen sprake is van een eenmalig incident en wil iedere kans op herhaling uitsluiten.’ Ook discotheek De Waakzaamheid/Lexion moet op last van de burgemeester op zondag 18 november dicht van 06.00 tot 24.00 uur. Vreeman neemt op korte termijn een beslissing over het verdere beleid voor grootschalige feesten in Zaanstad.

Het evenementenbureau had voor komende zaterdag een High Energy Party georganiseerd in de Hemkade. Volgens woordvoerder P. Moens van Super Advanced kost het annuleren van het feest het bureau ongeveer 300.000 gulden. Via de rechter wil het bureau de sluiting ongedaan maken. Mocht dit niet lukken, dan volgt een eis tot schadevergoeding.

Het evenementenbureau organiseert jaarlijks zo’n dertig grootschalige danceparty’s zoals trance, techno en garage in onder meer Zaandam, Eindhoven en Zoetermeer. Alleen al bij de feesten in de Hemkade komen jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers. Het bureau gaat vanaf volgende week tijdens de feesten flyers uitdelen met een waarschuwingstekst en informatie over drugs. Ook wordt voor de partylocaties een bus neergezet, waarin bezoekers pillen kunnen laten testen.

De burgemeester zegt dat het vrijwel onvermijdelijk is dit soort nachtfeesten te verbieden, omdat de risico’s voor de volksgezondheid te groot zijn. ‘We moeten nu wekelijks extra medisch personeel en politie inzetten, je moet je afvragen of je de gemeenschap zo zwaar mag belasten’, aldus Vreeman.

Exploitant van de Hemkade, G. Kwakernaat, noemt de beslissing van de gemeente Zaanstad om zijn evenementenhal komend weekeinde te sluiten, ‘een slecht besluit’. Bij een definitief verbod op nachtfeesten vreest hij het faillissement van zijn onderneming, zo liet hij in reactie op het besluit van Zaanstad weten.

Volgens Kwakernaat wordt met het verbieden van feesten het probleem alleen maar verplaatst en is het zeker geen oplossing. Ten aanzien van het drugsgebruik vindt hij het onbegrijpelijk dat justitie mag falen en dat dit een onderneming wordt aangerekend.

Reageer op dit artikel