artikel

Bierlijn let op de kleintjes

Horeca

Een biergroothandel die ‘alles doet wat moeilijk en klein is’. Dat is Bierlijn. Bijna vier jaar geleden startten Marlies Boink en haar Engelse vriend Hugh Shipman een bedrijfje dat zich heeft gespecialiseerd in de import van bijzondere en unieke bieren uit Engeland. Inmiddels is het pakket uitgebreid met diverse kleine brouwerijtjes uit Nederland en België.

Bierlijn let op de kleintjes

Echt veel had Marlies Boink naar eigen zeggen niet met bier, toen ze een paar jaar geleden tijdens een vakantie haar Engelse vriend leerde kennen. Eenmaal in Amsterdam viel het hem al snel op dat er in de hoofdstad nauwelijks fatsoenlijk Engels bier voorhanden was. Tuurlijk, waterige ale’s en lagers genoeg, maar waar waren de bieren van al die kleinere brouwerijen die Engeland rijk is? Na een tocht langs diverse brouwerijen maakten ze met een busje vol Engels speciaalbier de oversteek naar Nederland. ‘En voor dat bier zijn we afzet gaan zoeken’, vertelt Marlies Boink.

Een karwei dat tamelijk snel was geklaard. Weer werd het busje op de boot gezet. Niet leeg overigens. Met de ingeladen Nederlandse en Belgische bieren maakt het tweetal zich tot op de dag van vandaag op meerdere Engelse bierfestivals populair.‘Rond diezelfde tijd ben ik parttime bij De Bierkoning gaan werken (een Amsterdamse bierspeciaalzaak, red.) waar ik veel over bier heb opgestoken. Inmiddels is de bierwinkel met zijn vele honderden soorten bier een vaste klant van Bierlijn. Evenals trouwens menig biercafé. Niet alleen in de hoofdstad, maar ook elders in Nederland.

Kruimels
Eigenlijk pakt Bierlijn de kruimels op die de grotere bierimporteurs laten liggen. Voor diverse kleine Nederlandse brouwerijen verzorgt Bierlijn een deel van de distributie. De 3 Horne uit Kaatsheuvel bijvoorbeeld. Moerenburg uit Tilburg. De Schans uit Uithoorn of Boelens uit België met hun Bieken bier. Boink: ‘Maar de nadruk ligt nog steeds op Engels bier. In dat land wordt op een andere manier bier gedronken. Het heeft minder koolzuur. In Engeland vinden ze onze bieren al snel te koud en met te veel schuim.’Freeminer noemt ze als één van de brouwerijen waarvan ze de bieren naar Nederland haalt. ‘Maken een heel mooie stout. Maar er is nog veel meer in Engeland. Porters, Browns, Strong ale’s, Pale ale’s. Waar we ook veel mee doen zijn Fuller’s en Samuel Smith. Stuk voor stuk heel oude brouwerijen. Brouwen al honderden jaren bier.’

Door haar aanpak voelt ze zich geen concurrent van de grotere biergroothandels. ‘Als een brouwerij bij Bier & Co hier in Amsterdam zit, dan blijf ik daar dus weg. Maar met bijvoorbeeld sommige Engelse bieren doen we soms ook wel iets samen.Met een magazijn in Waalwijk en haar woning in Amsterdam zijn er nog steeds delen van het land waar Bierlijn niet komt. ‘De Pauw in Ommen bijvoorbeeld. Is mij toch iets te ver. Of de Friese Bierbrouwerij in Bolsward. Limburg. Kom ik ook weinig.’ Wel doet ze zaken met bierwinkel Van Erp in Groningen. ‘Maar dan breng ik het naar Burg Bieren in Ermelo, waar zij het weer oppikken.’Echt rijk word ik er niet van’, zegt ze. ‘Ik zou eigenlijk ook iets heel anders kunnen doen. Ik heb politicologie gestudeerd. Maar het is gewoon leuk om eigen baas te zijn. We hoeven ook niet echt groot te worden. Je kunt niet zeggen dat het een hobby is. Het is gewoon een erg leuke manier om geld te verdienen.’

Reageer op dit artikel