artikel

EU-voedselbureau maakt adviezen openbaar

Horeca

Het nog op te richten Voedselbureau van de Europese Unie gaat alle adviezen openbaar uitbrengen. Ook interne verdeeldheid over een advies komt naar buiten. Het bureau, officieel Autoriteit voor de Voedselveiligheid, werkt volledig onafhankelijk. .

Daarover hebben delegaties van het Europees Parlement en de Europese ministers compromissen bereikt. Het parlement heeft die dinsdag 11 december in grote meerderheid goedgekeurd, waardoor het agentschap volgend jaar kan worden opgericht.

In welke Europese stad het prestigieuze bureau, waar ruim 250 mensen werken, komt te staan, wordt komend weekeinde bepaald door de Europese regeringsleiders. De autoriteit moet zorgen dat crises zoals rond BSE, MKZ en dioxine worden voorkomen of beter beheersbaar worden.

Het agentschap krijgt minder bevoegdheden dan de gezaghebbende Food and Drug Authority in de Verenigde Staten. Adviezen omzetten in regels blijft een zaak van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Volgens EU-commissaris Byrne zullen de openbare adviezen vrijwel altijd worden opgevolgd. ‘Zij zeggen wat volgens hun het gepaste antwoord op risico’s is. In 99 van de 100 gevallen zullen wij dat advies volgen. Zo niet, dan zullen we daarover verantwoording moeten afleggen.’

Lange tijd was het europarlement bang dat het voedselbureau aan de leiband van de nationale regeringen zou lopen, omdat de raad van bestuur uit een afgevaardigde van elke lidstaat zou bestaan. In het compromis is nu bepaald dat er veertien bestuursleden zijn, terwijl de EU vijftien lidstaten telt. Het aantal leden wordt niet uitgebreid als de EU nieuwe lidstaten verwelkomt. Ook krijgt het bureau een eigen, onafhankelijke directie en een eigen budget.

Reageer op dit artikel