artikel

Groothandel waakt tegen onveilig product

Horeca

Horecagroothandels houden scherp in de gaten welke toevoegingen in hun producten zitten. Ze controleren regelmatig zowel de hoeveelheid aan toegestane toevoegingen, maar ook of verboden chemicaliën aanwezig zijn. Ongewenste producten verdwijnen uit het schap.

Onlangs stond vis in een kwaad daglicht; er zouden te veel fosfaten en eiwitten aan zijn toegevoegd om hem zwaarder en mooier te laten zijn. De kans om zo’n product bij een groothandel aan te treffen is vrijwel nihil. Zij onderwerpen kwetsbare producten als kaas, vis, wild, gevogelte en vleeswaren regelmatig aan een microbiologisch- en chemisch onderzoek. ‘In Amerika zijn veel producten als ham en kip ‘getumbled’, verrijkt met water en chemicaliën. Dat maakt ze goedkoper en langer houdbaar. Wij juichen het niet toe, als we erachter komen verdwijnt het direct uit het schap’, zegt Walter Abma van Ven Versmarkt.

Volgens William Somers van ISPC komt een slecht product vanzelf naar voren: ‘Of de Keuringsdienst van Waren meldt ons dat er iets niet klopt, of wij geven hen een tip om een bepaald product te onderzoeken. Verder tekent iedere leverancier een contract waarin de wettelijke verplichting is opgenomen om alle ingrediënten op het etiket te vemelden.’ Johan Hulleman van Sligro kan zich voorstellen dat diepvriesvis wordt opgewaardeerd met fosfaten: ‘In Bangladesh verpakken ze garnalen bij 35 °C, zie ze dan maar eens fris bevroren te krijgen.’ Maar ook hij onderzoekt de handelswaar grondig. ‘Als ik in de markt geluiden hoor over een item, laat ik de hele range van soortgelijke producten doorlichten.’ Is terughalen nodig, dan kunnen alle groothandels producten desnoods tot consumentenniveau traceren.

Reageer op dit artikel