artikel

Het horecajaar 2001 in beeld (deel 1)

Horeca

Een bewogen jaar ligt alweer achter ons. Een jaar met de gebruikelijke ups en downs en verrassende ontwikkelingen. En dat geldt ook voor de horecabranche. De redactie blikt de komende dagen nog even terug op de meest opvallende horecamomenten van 2001. Vandaag het eerste overzicht uit een serie van drie met onder meer: de topsporters van Vossius, horecabranden en het succes van longneck drinks.Morgen deel twee, overmorgen deel drie.

Van Culinerd tot Culi-junk
De redactie van Misset Horeca is de beroerdste niet en geeft voor publicatie wel eens een verhaal ter inzage. Zeker aan een kopstuk als Johannes van Dam, maar laat die nu heel erg vallen over het begrip ‘culinerd’ waarmee hij werd aangeduid. Hij vond die omschrijving zo verschrikkelijk en niet bij hem passen, dat we het woord maar hebben vervangen door culi-junk. Slap, zult u zeggen, maar wij hechten erg aan Van Dam en willen graag een goede verstandhouding met hem. In het interview zei hij bovendien best leuke dingen. En wat een enorme kennis heeft die man, een wandelende encyclopedie.Alleen, dat verhaal over die huishoudscholen die de smaak in Nederland hebben verpest, heeft hij nu wel erg vaak verteld. Van Dam gaf in hetzelfde verhaal ook collega Wina Born nog een sneer. Die kwam trouwens vijf maanden later te overlijden en toen deed hij het wéér, in een blad voor journalisten, en dat was toch eigenlijk niet nodig. Maar goed, we hopen in 2002 weer veel van Johannes van Dam te horen. De laatste keer zagen we hem orakelen tijdens de presentatie van de gids Lekker in Felix Meritis in Amsterdam. Wat was hij weer aanwezig.

De sprong van het Hilton
Je laat je de maat nemen voor een wassen beeld in Madame Tussaud en knijpt er vervolgens tussenuit. Niet stilletjes, maar door van het dak van het Hilton Amsterdam af te springen. Kunstenaar en musicus Herman Brood maakte deze zomer nieuws door te springen. Eerst vroeg hij nog advies aan zijn vriend Bart Chabot of hij het Okura Hotel of het Hilton zou nemen. Hilton was de meest logische keuze, voor Herman het dichtst bij huis. Met zijn andere vriend, Roberto Payer, general manager van het Hilton, had hij niet overlegd. Deze had in eerste instantie in het lichaam Herman Brood niet herkend. Hij wist pas wie het betrof toen hij later de afscheidsbrief op zijn bureau kreeg. Payer behandelde de kwestie op professionele manier, vertelde de pers niet meer dan strikt noodzakelijk en zette op het hotelterrein condoléanceregisters neer. Of er in of bij het hotel een monument of iets dergelijks voor Herman Brood moet komen, wil hij geheel overlaten aan de nabestaanden.

De topsporters van Vossius
Intussen hebben ze het helemaal voor elkaar en kookt chef Kranenborg aan een echt Molteni-fornuis. Dat we ook tegenkwamen in de nieuwe la Place du Monde van V&D in Utrecht, maar dat terzijde. Een tweetal met guts, zogezegd. Dit najaar openden ze in Amsterdam het sjieke restaurant Vossius, dat gaat voor niet minder dan drie sterren. In februari sprak Misset Horeca met chef Robert Kranenborg en zijn kompaan John Vincke. De voorbereidingen voor Vossius waren toen in volle gang en de twee waren volop aan het aftrainen om straks fit de klus te klaren. Kranenborg en Vincke praatten in dat interview heel openhartig over hun vertrek bij het Amstel Hotel en het voornemen om voor zichzelf te beginnen. Duidelijk was dat het duo in in het Amstel Hotel wel voor drie sterren ging, maar dat het management dat duidelijk niet deed. Dat was frustrerend. Toen Michelin uiteindelijk niet uitpakte, gaven de twee de pijp aan Maarten. Groot gelijk. Over een paar weken weten we meer. Meneer Van Craenenbroeck, in Amsterdam rekenen ze op u.

Vernietigend vuur

De cafébrand in Volendam was de eerste in een reeks opvallende horecabranden in 2001 die de brandverzekeringspremie behoorlijk opjoegen. In juni brandde het bekende uitgaanscentrum en hotel De bonte Wever in Slagharen tot de grond toe af. Eigenaar Hennie van der Most liet later dit jaar weten de zaak niet meer te zullen opbouwen. Een ander opmerkelijk bedrijf dat afgelopen jaar in vlammen opging was hotel-restaurant Plasmolen in Mook. In Vlaardingen werd het Delta Hotel door een grote brand getroffen, waarbij 100 hotelgasten midden in de nacht werden geëvacueerd. En dan was er nog de brand begin april in de vestiging Schiphol van fastfoodketen Burger King, waarbij de luchthaven werd ontruimd. Het restaurant was daarna in verband met onderzoek geruime tijd gesloten. In augustus werd Van der Valk Akersloot door brand getroffen. Vier personeelsleden raakten lichtgewond en honderd hotelgasten moesten elders worden ondergebracht.

Twintig keer Oerol
In 1982 begonnen als een weekendje straattheater en een handjevol bezoekers, is het anno nu uitgegroeid tot een tiendaags evenement waar jaarlijks zo’n 50.000 mensen op afkomen. Het Oerol-festival op Terschelling. ‘Of ik overal gratis bier mag drinken? Helaas, was het maar waar. Maar een groot aantal collega’s waardeert zeker wat ik in de loop der jaren heb gedaan’, zegt organisator Joop Mulder in een interview dat Misset Horeca aan de vooravond van de 20e editie met hem heeft. Van 15 tot en met 24 juni veranderde het Waddeneiland weer in één groot podium. Mulder is trots op de waardering voor Oerol van de lokale middenstand, gemeente en culturele instellingen. Anders dan bij het publiek had de oud-kroegbaas daar een lange adem nodig. Jarenlang moest hij bijna bedelen om subsidies bij elkaar te krijgen. Mulder: ‘Achteraf is het misschien wel mijn grootste fout geweest dat ik het eigen enthousiasme om het festival draaiende te houden te veel tentoonspreidde.’

Longneck breekt door‘
Badging’ wordt het wel genoemd. Drinken uit de fles. Voor het uitgaanspubliek anno nu de gewoonste zaak van de wereld. Het afgelopen jaar heeft de statiegeldloze longneckfles het land veroverd. Het succes van de Bacardi Breezer inspireerde menige drankenproducent tot het op de markt brengen van een eigen variant. I.D., Ice Kick en Woody’s Vodka Refresher om er een paar te noemen. Maar ook een shooter met de naam Koetje zag het levenslicht. En er was politieke ophef over drank in spuitbusjes (Spuitje en Zulu 42) en zakjes (Wave). Ondertussen klagen kasteleins over de logistieke problemen die met name de longnecks veroorzaken. Ontoereikende koelcapaciteit en veel glasafval bezorgen menige ondernemer grijze haren.

Bang van voedsel
Het imago van ons voedsel is het afgelopen jaar vaker dan ooit bedreigd. Mond- en klauwzeer, varkenspest, bse, salmonellakippen en -eieren boezemen consument en kok angst in. De bio-industrie is op zijn retour. Varkensboeren stoppen hun bedrijf. Consumenten kiezen voor gezond en verantwoord. Koks gaan mee in deze tendens en kiezen eieren voor hun geld. Ze zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid. De mkz–uitbraak baart de koks zorgen. Ze bellen volop met vragen naar hun leveranciers. Verder schrappen veel koks rund- en varkensvlees van de kaart ten gunste van vis en groente. De visserij blijft overigens ook niet zonder problemen. Dit jaar gaat de Noordzee uit voorzorg een aantal weken dicht om de kabeljauw, schol en tong rust te gunnen. Ook volgend jaar krijgen deze vissoorten respijt. Verder is 2001 een matig mosseljaar. Het seizoen gaat later van start, er is minder aanbod en de prijs is hoog. Ook voor 2002 zijn de vooruitzichten niet florissant.

Reageer op dit artikel