artikel

Hotels Rotterdam meer klanten door Culturele Hoofdstad

Horeca

Een op de vijf dagjesmensen die dit jaar Rotterdam bezocht, kwam omdat de stad Culturele Hoofdstad van Europa was, zo blijkt uit cijfers van de organisatie van Rotterdam 2001. De organiserende stichting bleek dinsdag 18 december bij de presentatie van de voorlopige evaluatie zeer tevreden met het effect van het evenement.

In totaal bezochten 2,3 miljoen mensen de 524 activiteiten die onder de vlag van Rotterdam 2001 werden georganiseerd. ‘Een voorlopige en zeer conservatieve schatting en het aantal groeit nog steeds’, aldus de organisatie. Met de Culturele Hoofdstad, de titel die Rotterdam met Porto deelde, was bij elkaar 125 miljoen gulden gemoeid.

Via de stichting werd 52 miljoen gulden in het culturele jaar gepompt: Rotterdam en de overheid betaalden elk veertien miljoen en de rest werd betaald door sponsors. Verder financierden deelnemers hun bijdrage. De organisatie blikte dinsdag tevreden terug op 2001 en wees op de groei in diverse sectoren dankzij het culturele jaar. Zo zagen de plaatselijke hotels hun klandizie met zes procent stijgen, groeide het aantal bezoekers aan de stad met zeventien procent (en uit het buitenland met zeven procent, het hoogste in tien jaar) en nam het museumbezoek met maar liefst 25 procent toe.

Volgens voorzitter Nouwen is Rotterdam dankzij het evenement Amsterdam zelfs voorbijgestreefd als cultureel middelpunt van het land. ‘Zelfs daar wordt nu gezegd dat de titel culturele hoofdstad in Nederland vacant is. Wij gaan voor nummer één’, aldus Nouwen.

Van de geplande programma-onderdelen, ging vijf procent om uiteenlopende redenen niet door. Volgens voorzitter Nouwen steekt Rotterdam daarmee gunstig af bij andere culturele hoofdsteden. Vooral het om religieuze redenen afblazen van het toneelstuk Aïsja en de vrouwen van Medina deed stof opwaaien. Verder werd het project Europa im Fluss geschrapt nadat een sponsor wegliep en kwam de openluchtopera Rigoletto vanwege de harde wind niet verder dan een première-avond.

Het lijstje mislukkingen drukt de pret van de organisatie echter niet. Ook Bert van Meggelen, intendant van Rotterdam 2001, blikte dinsdag tevreden terug op het evenement. Om te benadrukken dat Rotterdam 2001 wat hem betreft ‘gelukt is’, somde hij een reeks geslaagde programma-onderdelen op.

Juist commotie rond zijn persoon bracht het culturele jaar bij het begin al meteen aan het wankelen. Van Meggelen stapte uit de directie na enkele maanden ziek thuis te zijn geweest. De officiële reden luidde dat de organisatie van Rotterdam 2001 een nieuwe (uitvoerende) fase was ingegaan. ‘Ik heb daar slapeloze nachten van gehad’, zegt Monica van Steen, directeur Programmastaf. ‘Dat is een heel moeizaam proces geweest, tot op het punt dat we ons afvroegen of we het zouden redden’.

Reageer op dit artikel