artikel

Is er nog toekomst voor de catering?

Horeca

Is er nog toekomst voor de catering? Die vraag staat centraal tijdens het grote Toekomstdebat Catering, dat op dinsdag 8 januari tijdens de Horecava plaatsvindt in Amsterdam. Sociale, demografische, politieke en economische ontwikkelingen zorgen voor continue verschuivingen in het consumentengedrag. De cateringbranche gaat hier onherroepelijk de gevolgen van ondervinden. Maar wat zijn die gevolgen? Is er nog hoop? Of zijn er juist nu kansen?

De organisatie van de Horecava vond het hoog tijd de cateraars opnieuw over de streep te trekken. De afgelopen jaren keerden meer en meer cateraars de Amsterdamse horecavakbeurs de rug toe om dat er te weinig specifiek voor hen te halen was. Daar is nu dus verandering in gekomen. Door een aantal activiteiten te ontplooien die expliciet de cateringbranche interesseren, hoopt de beursorganisatie de cateraars begin januari weer massaal naar Amsterdam te krijgen.De wedstrijden waren er altijd al. Het Lekkerste Broodje voor de catering wordt bekroond en er zijn convenience kookwedstrijden. Ook is er de Horecava Innovation Award, waarbij in vijf categorieën innovaties onderscheiden worden waarmee de horeca en catering hun voordeel kunnen doen.

En dan is er dus het Toekomstdebat Catering. Een panel van deskundigen op diverse terreinen van de catering trapt af en geeft zijn visie op een aantal onmiskenbaar naderende ontwikkelingen. Het publiek mag vervolgens mee discussiëren over de mogelijke gevolgen van deze ontwikkelingen voor de branche. Staat de cateringbranche op het randje van de afgrond? Of zijn er juist nieuwe kansen? En zo ja, waar liggen die kansen dan? Hoe kan de cateringbranche overleven in deze zo razendsnel veranderende maatschappij?Om maar eens wat te noemen: Is er nog hoop voor de instellingskeuken? De toekomstige bewoners van zorginstellingen zullen een heel ander leefpatroon hebben dan de huidige generatie. Wie op z’n vijftigste gewend was aan magnetronmaaltijden, bezorgpizza’s en luxe etentjes, zal die eetgewoonten in een verzorgings- of verpleeghuis niet ineens willen loslaten. Staat straks de pizzakoerier deur aan deur te bellen in Huize Avondrood? Of vindt de instellingscatering slimme wegen om te overleven?

En wat gebeurt er met de partycatering? Albert Heijn is heden ten dage zo ruim gesorteerd in amuses, luxe hapjes en vrijwel kant- en klare partypakketten, dat met name voor particulieren en kleinere bedrijven de partycateraar de deur uit kan. Bovendien doet vrijwel iedere restauranthouder aan thuisbezorgen, dus de partycateraars kunnen wel opdoeken. Of niet? Zijn er ook hier weer slimme oplossingen te bedenken?En natuurlijk, het kon niet uitblijven: Ook de bedrijfscatering wordt bedreigd. Het leger parttimers in het Nederlandse bedrijfsleven groeit en groeit. Bijna niemand werkt meer 40 uur in de week. Halve dagen werken, dat is pas modern. Of drie dagen per week. Het kan niet anders of de bedrijfscateraar voelt dat in zijn portemonnee.De cateringbranche lijkt ten dode opgeschreven. Uw branche, uw baan, uw toekomst, het staat allemaal op de tocht. Althans, als we de bovenstaande ontwikkelingen niet van gepaste repliek dienen. Wat brengt de toekomst werkelijk? En hoe gaan we daar mee om? Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde tijdens het Toekomstdebat Catering dat op 8 januari in het Congrescentrum van de RAI plaatsvindt. Als u mee wilt debatteren, kan dat. In het volgende nummer van Catering Magazine wordt u nader geïnformeerd over het programma. Voor meer informatie of deelname aan het debat kunt u natuurlijk ook even de redactie bellen.

Reageer op dit artikel