artikel

Patissiers maken vorstlijke bruidstaarten

Horeca

Diverse toppatissiers hebben een bijdrage geleverd aan de bruidstaartenexpositie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Ja, ik wil.’ Koninklijke huwelijken (1791-2002). In de bruidstaartenexpositie worden de twaalf provincies uitgebeeld. Om een indruk te krijgen toont Bakkerswereld een selectie.

Lekker tegendraads’
Een omgekeerde etagetaart met een blauwe tl-buis in het midden: ‘Lekker tegendraads’, erkent taartenarchitect Jeroen van der Graaf uit Rotterdam. ‘Dat past bij onze mentaliteit in de Maasstad. We wilden ook met een koninklijke bruidstaart laten zien dat je lef kunt hebben en kunt afwijken van de klassieke patisserie. ‘Vooral dat wilden we eens aan Willem-Alexander en Máxima laten zien.’

Liefde overbrugt afstanden.
Roel van Everdingen van Patisserie Jarreau uit Den Haag liet zich inspireren door het thema Zeeland. ‘Tussen de verschillende eilanden bouwden we een brug, waarvan het wegdek de Nederlandse en Argentijnse vlag verbeelden. In het midden is het wegdek oranje. Liefde overbrugt afstanden, vandaar. De kroon bovenop is natuurlijk de bekroning van de liefde en de twee parels zijn ook symbolisch. Als gehuwden ben je toch een beetje elkaars parel’, mijmert Van Everdingen. Hij bouwde zijn bruidstaart in verspringende etalages, waarop ook het rode kussen en de kroon van de gouden koets zijn te herkennen. Chocolade, marsepein en suiker zijn de voornaamste bouwstoffen, die hij gebruikte. Jarreau stak met drie medewerkers 120 uur in de koninklijke taart. We hebben met een aantal ervaren westrijdpatissieres gekozen voor een vaktechnich zeer secure aanpak.’

‘Herkenbare symbolen voor de provincie’
Nu eens geen gemeentewapen op de taart die de provincie Noord-Holland moeten uitbeelden. ‘Maar wel ander typische, herkenbare symbolen uit de provincie’, aldus Nico Meyles van de Amsterdamse patisserie Holtkamp, ‘zoals lammetjes van Texel, kaasdragers uit Alkmaar en Volendammer vis.’Meyles werkte , samen met vier collega’s en een beeldende kunstenaar, vier weken aan de koninklijke huwelijkstaart.

‘Een taart als een feestelijk gedekte tafel’
Nu eens koninklijk genieten in de natuur van Gelderland. Dat is de naam die de Amersfoortse patissier Harry Mercuur samen met zijn zoon Joey bedacht voor zijn inzending naar de bijzonder bruidstaartenexpositie. Mercuur kreeg van de organisatie het verzoek het thema Gelderland uit te beelden. ‘Ik heb er speciaal grotere voor moeten regelen om het ding in Amsterdam te krijgen’, vertelt Mercuur over de taart, die eruit ziet als een feestelijke gedekte tafel. Hij gebruikt voor zijn beigekleurige taart frisse abrikozen en luchtige vanillecrème, bitterkoekjes, vers fruit en een mix van marasquin en suikerwater. Op één van de etages is een bankje met een zwaaiende Willem-Alexander ter herkennen. Op een ander bankje zit zijn aanstaande.

Drie meter hoge windmolen
De Waddinxveense banketbakker Arno van den Berg werd door samenwerkingsverband De Gebackerij gevraagd om de provincie Flevoland te verbeelden tot koninklijke huwelijkstaart. Van den Berg bouwde een bruidstaart bestaande uit polders, een groene dijk en een drie meter hoge windmolen erop. ‘We hebben er met z’n allen een uur of veertig aan gewerkt. Als materiaal gebruikten we vooral suiker. Het moet uiteindelijk weken houdbaar zijn’, aldus de 27-jarige patissier.

‘Sinds de herfsvakantie aan gewerkt’
Voor de bijdrage van Friesland waren vier 15-jarige leerlingen van het Pieter Jelles college actief onder leiding van de docenten Hans van Noort en Arie Knol.
De leerlingen maakten van suikerwerk de waterleliebladen uit de Friese vlag tegen de hoofdkleur goen. Van Noort:’We hebben er sinds de herfsvakantie aan gewerkt met die jongelui. Daar kwam heel wat bij kijken, want het zijn ingrediënten die acht weken goed moeten blijven. Veel natuurlijke grondstoffen voor taarten zouden onder die omstandigeheden verkleuren of hun glans verliezen.

‘Wat wij dus maakten is een táárt’
Er staan ware kunststukjes op de tentoonstelling’, reageert patissier Pieter Jan Ditzel uit Ermelo op de taartenexpositie. ‘Maar de opdracht was: maak een koninklijke bruidstaart. Met de nadruk op taart. Wat wij dus maakten is een táárt. En dan echt groot. Geen fijn priegelwerk. Nee, een taart. Met een meesterlijk gemaakte bruidspaar waarin marsepeinspecialist Gort uit Almere duidelijk Willem-Alexander en Máxima heeft geportretteerd. En chocolatier Spaargaren gaf gestalte een de prachtige koets, die erbij staat. Van Ditzel kreeg de opdracht om zich door Drenthe te laten inspireren. ‘Drenthe is ook een -laat ik zeggen- klassieke provincie met nog échte tradities. Dus maakten we een traditionele taart. ‘Van Ditzel maakt het 2,5 meter hoge kunstwerk samen met zijn medewerkers Frank van Beek, Paul Kruik en Marc Schimmel.

Reageer op dit artikel