artikel

Voorkom lange wachttijden

Horeca

In de horeca worden veel kleine geldtransacties gedaan. In januari zullen in deze zaken door de invoering van de euro langere wachttijden in januari ontstaan. Dat kan volgens de politie een vruchtbare voedingsbodem zijn voor agressie. Hieronder een aantal tips.

Pinnen en chippen
Eenderde van het publiek zegt op verzoek van de winkelier bereid te zijn, begin 2002 te chippen. Voor pinnen ligt die bereidheid zelfs op zo’n 75 procent. Belangrijk is dat alle pin- en chipautomaten tijdig zijn aangepast. Pinnen of chippen verlaagt de wachttijden en neemt het risico van diefstal af.

Gemengde betalingen
De politie raadt gemengde betalingen (guldens en euro’s) af, omdat deze te complex zijn. Gemengde betalingen moeten daarom worden ontmoedigd. De klant zal hier volgens de politie begrip voor hebben. Hetzelfde geldt voor grote biljetten (200/500 euro) en grote hoeveelheden oude guldenmunten. Deze hoeft de ondernemer volgens de politie niet te accepteren.Vermijd wel het teruggeven van wisselgeld in guldens. Dit kan ergernis veroorzaken. De klanten rekenen er immers op dat zij euro’s terugkrijgen.

Agressie
Lange rijen voor de kassa zijn een vruchtbare bodem voor agressie. Als een klant de huisregels overtreedt, is het logisch dat de ondernemer daar iets van zegt. Wel is het volgens de politie belangrijk dat de ondernemer zelf niet kwaad wordt tegen de klant. Iedere vorm van onrust in de zaak is ongewenst.

Voorkoming
Aandacht schenken aan iedere klant door begroeting en oogcontact kan preventief werken tegen agressie. De klant moet weten dat hij is opgemerkt. Ook kan ergernis worden voorkomen door in te spelen op de eurodrukte. De politie raadt aan om bijvoorbeeld extra personeel in te zetten, klanten een kopje koffie aan te bieden of een eurovragenhoek in te richten. De ondernemer moet ook laten merken dat hij de baas is in de winkel. Door huisregels zichtbaar op te hangen, weet de klant waar hij aan toe is. Klanten die de regels overtreden, kunnen op de huisregels gewezen worden. Blijft de persoon in kwestie lastig neem hem dan apart en maak beleefd maar dringend duidelijk dat geen prijs meer wordt gesteld op zijn bezoek. Maak met personeel afspraken over hoe met agressieve klanten om moet worden gegaan.

Reageer op dit artikel