artikel

Wat doet de deur dicht?

Horeca

Ieder restaurant gaat wel één of twee dagen in de week dicht. Maar welke, en waarom?

Wat doet de deur dicht?

Jan de Pree:‘
Wij zijn zuinig op onszelf en ook op ons personeel. Rust is voor ons heel belangrijk. Daarom zijn we op zondag en maandag dicht. Op zaterdag hebben we het altijd erg druk, en dan is het heerlijk om na afloop nog wat na te babbelen met een glaasje wijn. Zondagmorgen kunnen we dan lekker uitslapen en in de zomer gaat het daarna vaak richting strand. De gast heeft er alleen maar baat bij als wij een goed humeur hebben.’
Eigenaar en chef-kok van De Eetkamer, Middelburg

Wim Lengton:
Ja, het is een beetje gek, die donderdag als sluitingsdag. Meneer Kobayashi, onze baas en tevens de chef-kok, werkt zo’n twaalf uur op een dag. Dat houdt hij maximaal drie dagen vol en dan wil hij even vrij zijn. Die donderdag hebben we eigenlijk een beetje ‘at random’ geprikt. Al doortellend kwamen we bij de zondag uit als tweede sluitingsdag. We hebben bijna alleen maar vaste gasten en die zijn er inmiddels helemaal aan gewend geraakt.’
Bedrijfsleider Kaiko, Amsterdam

Sascha Stoffelen:
De reden waarom wij op maandag en dinsdag sluiten is eigenlijk heel praktisch. Na een drukke dag als zaterdag houden we toch behoorlijk wat ingrediënten over. Als we op zondag dicht zouden zijn, zouden we die overschotten zo weg kunnen gooien. Zonde natuurlijk. En wat die dinsdag betreft: je moet natuurlijk ook je privéleven een beetje bewaken.’
Eigenaresse en gastvrouw van Divas, Nijmegen

Michel Wieman:
Dicht? Sinds 1 november zijn we juist weer alle dagen open. Ik vind eigenlijk dat je dat aan je gasten verplicht bent. We zijn inderdaad een tijdje op zondag gesloten geweest. Gewoon omdat we in ons eerste jaar keihard gewerkt hadden en onze tong bijna letterlijk op de schoenen hing. En ja, gebrek aan personeel speelde ook een rol. Maar nu dus weer zeven dagen per week in touw. De gasten schreeuwden erom.’
Eigenaar en gastheer van Visaandeschelde, Amsterdam

Ruud van Manen:‘Wij zijn op dinsdag en woensdag dicht, omdat vrijwel de hele horeca in Leersum juist op maandag gesloten is. Het gevolg is dat we op die dag niet alleen gewone gasten, maar ook veel collega’s over de vloer krijgen. Reken maar dat het dan gezellig is bij ons. En op woensdag doe ik liever leuke dingen met m’n kinderen.’
Chef-kok en eigenaar van De Gulle Griet, Leersum

Karin Gaasterland en Alain Parry:
Je kunt beter aan ons vragen wanneer we open zijn. Op woensdag, donderdag en vrijdag, om precies te zijn. We houden erg van ons werk en doen het liefst alles zelf. Als je zo intensief met je vak bezig bent als wij, hou je dat maar drie dagen in de week vol. Zeker als je er ook nog plezier aan wilt beleven. Niet dat we die andere dagen nou echt vrij zijn. We cateren ook feesten en partijen, dus druk zijn we toch wel.’
Eigenaren en koks van Balthazar’s Keuken, Amsterdam

Reageer op dit artikel