artikel

T-bonesteak mag wel

Horeca

Gasten die een T-bonesteak willen, kunnen er gewoon één bestellen. Mits het product afkomstig is van een dier jonger is dan 12 maanden, uit Nederland of één van de 13 landen waar geen bse voorkomt én voorzien van een document met herkomst- en slachtgegevens. Rundvlees zonder deze gegevens mag niet verkocht worden.

De Consumentenbond openbaarde onlangs dat slagers T-bonesteaks uit de diepvriezer verkochten zonder leeftijdsvermelding, dus mogelijk afkomstig van dieren ouder dan een jaar. Dit vlees kan nog sporen van bse bevatten, afkomstig van het bot in de wervelkolom. Pas sinds 1 januari 2002 worden alle dieren ouder dan 30 maanden getest op bse. Daarbij is het vanaf 1 april 2001 verplicht om van dieren ouder dan 1 jaar de wervelkolom, ruggenmerg, hersenen en darmstelsel te verwijderen. Van vlees van runderen jonger dan een jaar wordt verwacht dat de wervelkolom geen sporen van bse meer bevat vanwege de beschermende maatregelen die sinds 1997 gelden, zoals het niet meer verwerken van diermeel in voeding. Dit vlees kan veilig mét bot gebruikt worden.

Onderzoek
De mogelijkheid van met bse besmet vlees alarmeerde zowel de Keuringsdienst van Waren als het Ministerie van Landbouw. J.A. Bosboom, medewerking signalering van de Keuringsdienst van Waren kondigt aan er strikter op de naleving van de wet gelet zal worden. ‘Helaas werkt de maatregel niet met terugwerkende kracht. Dat betekent dat van dieren geslacht vóór 1 april nog vlees met bot kan circuleren. Ingevroren is dat nog best geschikt voor consumptie.’ De Keuringsdienst is bezig met een grootschalig onderzoek naar de behandeling van rundvlees. De verkooppunten zijn nu aan de beurt. Bosboom benadrukt: ‘Vlees voorzien van een document met de benodigde informatie kan gewoon geserveerd worden. Een horecaondernemer kan de info opnemen in zijn administratie en aan iedereen laten zien.’

Reageer op dit artikel