artikel

Kabeljauw stijgt fors in prijs

Horeca

Met een gelijkblijvende vraag en een sterk afgenomen aanbod is de prijs van kabeljauw de afgelopen tijd sterk gestegen. Pieter Bos van Bos Seafood in Blokzijl schat dat de prijsstijging zo’n 30 procent is. Oorzaak van het afgenomen aanbod zijn de vangstbeperkingen. Het totale Europese kabeljauwvangstquotum voor de Noordzee voor 2002 is bijna 60 procent kleiner dan het quotum uit 1998. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Visbureau.

Kabeljauw stijgt fors in prijs

Kabeljauwfilet uit de Noordzee kost op het ogenblik circa €12,50 per kilo. Dezelfde vis uit noordelijker gelegen wateren kost rond de €10,- per kilo. De kabeljauwstand staat er in de noordelijke wateren beter voor. Bovendien is de vraag naar deze vis in Noorwegen en Zweden minder groot. Dit vraag/aanbodmechanisme houdt de prijs in bedwang.

Alternatieven voor de kabeljauw voor het middensegment komen vooral uit Noorwegen, Denemarken, IJsland en Schotland, meldt Pierre Strik van Sligro/Pieter Smit (Veghel). Witte koolvisfilet kost circa €9,50 per kilo. Zwarte koolvis – deze roodbruine filet is goed om te bakken maar doet het smaaktechnisch gepocheerd slecht – kost ongeveer €5,- per kilo. Voor lengfilet rekent Sligro plusminus €7,50 per kilo.

De slechte kabeljauwstand in de Noordzee laat op Europees niveau de discussie over vangstbeperkingen weer oplaaien. Sommige politici pleiten voor een totaal vangstverbod op kabeljauw. Pieter Bos daarentegen wil een totaal vangstverbod in de Noordzee tijdens het kuitschietseizoen – dat loopt van 1 februari tot half mei – en het voor langere tijd opdelen van de Noordzee in zones waar wel en niet gevist mag worden.

‘In die tien weken hebben vissen dan voldoende tijd om hun kuit te schieten. Als we in bepaalde vakken vijf à tien jaar niet vissen, kan de vis zich goed herstellen. Die twee maatregelen leveren meer op dan volgend jaar de hele kabeljauwvisserij aan banden leggen en er vervolgens weer helemaal tegenaan gaan.’

Reageer op dit artikel