artikel

Nijmeegse disco blijft open na dodelijk schietincident

Horeca

Discotheek The Matrixx in Nijmegen blijft open. Zowel directie als politie en gemeente zien geen reden de zaak na de schietpartij vorig weekend te sluiten. Het nog tamelijk schone blazoen van de succesvolle disco is bevlekt en iedere direct betrokkene is in diepe rouw. Maar mede-eigenaar Twan Krebbers zegt te willen doorgaan en voelt zich daarin gesteund door de vele reacties van bezoekers.

Nijmeegse disco blijft open na dodelijk schietincident

Het is de nachtmerrie van iedere horecaondernemer. Een incident in de zaak met dodelijke afloop. Voor Krebbers (samen met David Brons eigenaar van The Matrixx) is het waarheid geworden. Twee portiers werden bij de zondagochtenddauw neergeschoten door een mannelijke bezoeker. Eén portier, een 37-jarige man uit Schaijk overleed, zijn even oude collega uit Houten raakte ernstig gewond. De schutter was eerder uit de zaak gezet omdat hij zich misdroeg. Hij kwam terug en schoot op de beide gastheren toen deze de kogelwerende deuren openden om de laatste bezoekers uit te laten.

Krebbers, die op enkele meters van de getroffen portiers stond, is niet bang voor een ‘Bacchus-effect’. De gelijknamige disco in Gorinchem ondervond dat een schietpartij met dodelijke afloop letterlijk de doodsteek betekende voor de zaak. Door sterk teruggelopen publieke belangstelling moest Bacchus sluiten. ‘Ik ben niet bang voor zo’n effect. Maar misschien dat mensen wel even niet zoveel zin hebben om hier te komen.’ Daarom is Krebbers zeer verheugd over de reacties van het discopubliek. ‘We hebben al honderden mailtjes gehad.’

Vogelvrij
Na de zoveelste schietpartij bij een disco, al dan niet met dodelijke afloop, lijkt het inmiddels alsof portiers vogelvrij zijn verklaard. De discobaas is radeloos. ‘Wat moet je nog meer doen aan beveiliging? We hebben een grote en goed verlichte entreehal, detectiepoortjes, kogelwerende deuren, camera’s, noem maar op. We zullen wel evalueren hoe dit heeft kunnen gebeuren en of we het eventueel hadden kunnen voorkomen’, aldus Krebbers.

Hij overweegt het dragen van kogelwerende vesten door de portiers (in dienst van Beck Beveiliging) verplicht te stellen. De slachtoffers droegen namelijk alleen steekwerende vesten. Dat werd, mede vanwege het sociale deurbeleid en het geringe aantal incidenten, voldoende geacht. Oplossingen om de geweldsspiraal in de uitgaanswereld terug te dringen, lijken niet voorhanden. Wellicht biedt het plan van demissionair justitieminister Donner om de illegale wapenhandel aan te pakken, soelaas.

Steun
Niet alleen de discogangers steunen The Matrixx, ook gemeente en politie doen dat. ‘De zaak wordt niet gesloten’, laat de gemeente Nijmegen weten. ‘We zien dit als een heel ernstig ongeval waar The Matrixx geen schuld aan heeft.’ Die visie wordt gedeeld door de lokale politie. Woordvoerster Myranda Theunissen haalt ook de goede reputatie van de uitgaansgelegenheid aan. ‘Natuurlijk is er wel eens wat gebeurd, maar afgezet tegen het aantal bezoekers dat de zaak telkens trekt, is dat niet veel. We hadden goed lopende afspraken met The Matrixx over veiligheid. Het is dan ook niet nodig de zaak te sluiten. Het is te betreuren, maar zoiets kan iedere disco overkomen.’

Overigens heeft de politie één van de twee verdachten vrijgelaten. Een 25-jarige Nijmeegse zat bij het ter perse gaan van dit nummer nog vast, terwijl de dader zelf nog voortvluchtig was. Gezien de getuigenverklaringen en videobeelden is er goede hoop dat de man wordt aangehouden.

Reageer op dit artikel