artikel

Stickers voor strikte hygiëne

Horeca

Stickers om voedsel volgens HACCP richtlijnen te etiketteren. Volgens Paul Duijnstee, van producent Info Food Stickers (IFS), voldoen de kleurgecodeerde stickers aan de richtlijnen zoals de Keuringsdienst van Waren die tijdens controles hanteert.

De stickers zoals IFS die maakt zijn een idee van Roel ten Bosch die werkzaam is als kok in een restaurant. Ten Bosch legde begin 2000 zijn ideeën voor aan Duijnstee. ‘Ik zocht een compagnon om de uitvoering te realiseren.’ Duijnstee, die een aantal octrooien op horecagebied op zijn naam heeft, nam de ontwikkeling ter hand. Een jaar later verschenen de stickers op de markt.

Volgens Ten Bosch maakt de kleur van de stickers het makkelijk om te zien tot welke productgroep voedsel behoort. ‘Daardoor kun je in de koeling in een oogopslag zien om wat voor soort product het gaat. Of het nu een rauw vleesproduct betreft of een zuivelproduct.‘ Op de stickers worden bovendien de naam van het product en van degene die het heeft geproduceerd gemeld, voorzien van een productiedatum. Ook is er plaats om aan te geven wanneer producten bijvoorbeeld uit de vriezer naar de koeling zijn verplaatst.

Het vergt volgens praktijkman Ten Bosch wel enige discipline om de stickers in te vullen. ‘Die heb je sowieso nodig om HACCP-regels goed uit te voeren.’ De voordelen wegen daar zeker tegen op, vindt hij. ‘Als er, onverhoopt, iets fout gaat is de hele productieketen traceerbaar en kun je zien waar of door wie de fout is gemaakt.’ Een bijkomend voordeel is dat personeel zonder regelkennis voedsel de juiste plek in de koeling geeft. ‘Een ondernemer kan bijvoorbeeld op de schappen dezelfde kleurcode aanbrengen.

Vooralsnog vinden de bij diverse groothandels verkrijgbare stickers hun weg hoofdzakelijk naar de institutionele grootkeuken. Volgens Duijnstee zijn ze echter goed toepasbaar in de cafetaria. ‘In fastfoodbedrijven wordt veel met halffabrikaten gewerkt. De ondernemer kan zo aangeven wanneer een doos snacks van vriezer naar koeling verhuist.

Bovendien maken veel cafetariahouders zelf sauzen en stoofvlees en dergelijke. Vaak wordt dan niet goed genoteerd wat de productie- en houdbaarheidsdatum is of wie het heeft bereid. Ook maken cafetariahouders zelf rauwe vleesproducten zoals saté en schnitzels. Door daarbij de stickers te gebruiken voldoen ze beter aan de regelgeving. Dit kan bij controle een sanctie voorkomen.’

De makkelijk beschrijfbare stickers laten door de speciale lijm niet los in de vriezer. Toch zijn de stickers op eenvoudige wijze van bijvoorbeeld een roestvrijstalen schaal te verwijderen. ‘De sticker laat niet vanzelf los in de vaatwasser maar is na een wasbeurt wel makkelijk verwijderbaar zonder lijmresten achter te laten. Dat komt de hygiëne ten goede.’

Export
In samenwerking en met subsidies van het Ministerie van Economische zaken wordt export op poten gezet. ‘We hebben al een Franse en Duitse variant ontwikkeld. Die zijn aangepast aan de daar geldende richtlijnen.’ Duijnstee prijst zich gelukkig dat hij de weg weet in subsidieland. ‘Bij aanvang was er geen bank te vinden die wilde instappen. Zonder hulp van de Kamer van Koophandel en zonder subsidie hadden we het nooit van de grond gekregen.’

Reageer op dit artikel