artikel

St. Patrick’s day nieuwe feestdag in Nederland?

Horeca

St. Patrick werd in 387 geboren in Schotland. Zijn echte naam luidde Maewyn Succat. Op zijn 16e werd hij ontvoerd door piraten en verkocht als slaaf. Tijdens zijn zes jaar durende slavernij kreeg hij steeds vaker religieuze visioenen en putte hij kracht uit het geloof. Hij ontsnapte, reisde naar Frankrijk en werd priester.

Op zijn 60e keerde hij terug naar Ierland om daar het Christendom te verspreiden. Men zegt dat Maewyn een onvoorstelbaar sterke persoonlijkheid bezat waarmee hij steeds iedere tegenslag wist te overwinnen. Het klavertje gebruikte hij als een metafoor om de drie-eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest aan te duiden. Het klavertje drie had de vorm van een kruis en men geloofde in het algemeen dat dit een teken was van perfecte eenheid.

De legende zegt dat St.Patrick alle slangen uit Ierland wist te verjagen. Ze kropen naar zee en verdronken. De slang was een symbool van een vroeger heidens geloof en met dit tot de verbeelding sprekende verhaal wist hij uiteindelijk Ierland te redden van het heidendom. Saint Patrick wordt vaak afgebeeld in bisschoppelijk gewaad met slangen en een klaverblad (shamrock) aan zijn voeten.

St.Patrick overleed op 17 maart 460. Vanaf de zevende eeuw wordt hij op 17 maart herdacht door de Ieren – waar ook ter wereld – met een groot feest genaamd St.Patrick’s Day. Op deze dag vloeit het Ierse bier Guinness rijkelijk en worden er Ierse volksliederen gezongen.

Vier St. Patrick’s Day in Nederland
Organiseer ook eens een thema-avond op St. Patrick’s day. Sla genoeg Guinness bier in, laat het personeel in groene kleding serveren, decoreer uw zaak met klavertjes en nodig eventueel een Ierse zanger en/of bank in voor een authentieke sfeer in uw zaak. Natuurlijk kunt u ook uw menukaart aanpassen aan het thema door originele Ierse gerechten te bereiden. Bekijk hieronder een aantal recepten:Irish broth
Irish rarebit
Dulse champ
Colcannon
Scones
Flummery
Irish stew

Reageer op dit artikel