artikel

Stap voor stap Roomborstplaat maken

Horeca

Ingrediënten voor zes stuks:

 • 250 gr. kristalsuiker
 • 5 el slagroom
 • Extra nodig:

 • borstplaatvormen
 • bakpapier
 • Bereidingswijze:
  Stap 1:
  Leg op het aanrecht of een hittebestendige snijplak een vel bakpapier. Leg de vormpjes alvast klaar. Doe de suiker, de slagroom en 2 eetlepels water in een pan met een dikke bodem. Verwarm de ingrediënten in de pan op een laag vuur. Roer de ingrediënten continu door elkaar met een pollepel. Laat de gesmolten suiker zo’n 3 tot 5 minuten zachtjes doorkoken. Het is zeer belangrijk dat u tijdens deze minuten blijft roeren.

  Stap 2:
  Test vervolgens of de massa goed is. Dat kan op twee manieren. 1) Doop de pollepel in de pan. Haal de pollepel uit de pan en kijk of de laatste druppel suikerstroop die van de pollepel loopt een drun draadje trekt.

  2) Houd de pollepel boven een kopje koud water. Druppels suikerstroop die in het kopje vallen, moeten direct een hard balletje vormen.

  Stap 3:
  Haal de pan van het vuur en laat de suikerstroop afkoelen. Tijdens dit afkoelen is het cruciaal dat u stevig blijft roeren. Doe u dit niet dan vorm de massa een te grove structuur. Op een gegeven moment merkt u dat de massa troebel en dikker wordt. Verdeel de massa dan razendsnel voer de vormpjes.

  Stap 4:
  Laat de borstplaat vervolgens 10 tot 15 minuten afkoelen. Draai de vormpjes daarna om en koel de borstplaat nogmaals zo’n 10 minuten af. Trek vervolgens het bakpapier van de borstplaat en verwijder de vormpjes.

  Variaties

 • Roer 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker voor bruine borstplaatjes.
 • Roer eetlepels fijngehakte noten door de suikermassa als deze dikker begint te worden.
 • Roer eetlepels geroosterde pijnboompitten door de suikermassa als deze dikker begint te worden.
 • Roer bakkleurstoffen door de suiker voor verschillende kleuren borstplaat.
 • Doop de borstplaat in gesmolten chocolade.
 • Roer exotische likeuren door het borstplaatsmengsel.
 • Reageer op dit artikel