artikel

Tapfinale krijgt nieuw smoel

Horeca

Op woensdag, tijdens de BBB, vond de 50e finale van de Nationale Biertap Wedstrijden plaats. Dit jubileum diende tevens als mooie afsluiting van een traditie; de volgende biertapwedstrijd krijgt een andere opzet. Als dit voorjaar de voorronden weer starten kunnen teams niet meer meedoen, is er volop aandacht voor BOB, en wordt de finale een autonoom evenement, los van een horecavakbeurs.

Horecatopsport’ worden de Nationale Biertap Wedstrijden wel genoemd. En al valt de fysieke inspanning mee, gezweet wordt er zeker. Genadeloos toont het levensgrote beeldscherm, opgesteld op het podium, tot in de verste uithoeken van de zaal de trillende handen van de deelnemers. ‘Vooral de zenuwen in bedwang houden.’ Dat is het credo tijdens het uitserveren van de perfect getapte pilsjes, of als onder het oog van de juryleden een glas speciaalbier moet worden ingeschonken.

Het zijn vertrouwde elementen tijdens de biertapwedstrijden. Al vijftig jaar organiseert het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) de wedstrijden. Ooit opgezet om een goede bierverzorging in de horeca te bevorderen, en op die manier het imago van de branche en dat van de bierbrouwers te verbeteren. ‘Na al die jaren zijn de wedstrijden echter aan een upgrading toe’, zegt Jack Verhoek, directeur van het CBK.

Eigenlijk zijn de wedstrijden in hun huidige opzet een beetje de dupe van hun eigen succes. De 43 voorronden trokken afgelopen jaar meer dan 4000 deelnemers. Sommige voorronden telden meer deelnemers dan de finale in Maastricht. ‘Kwaliteit boven kwantiteit’, luidde globaal de opdracht aan Jan de Rooy toen hem werd verzocht een nieuwe opzet voor de wedstrijden uit te denken. De Rooy is al jarenlang ‘spreekstalmeester’ tijdens de biertapwedstrijden, en met zijn Jan de Rooy Producties verantwoordelijk voor de organisatie van de tapcompetitie.

Provinciaal kampioen
In het statige CBK-hoofdkantoor aan de Amsterdamse Herengracht doen Verhoek en De Rooy uit de doeken wat er gaat veranderen als in maart de voorronden weer starten. In iedere provincie zullen voortaan twee tot vijf voorronden worden gehouden. ‘Het aantal hangt af van de horecadichtheid’, zegt Verhoek. De beste vijf kandidaten plaatsen zich voor het provinciale kampioenschap. De nummers één, twee en drie gaan vervolgens door naar de landelijke finale. Meedoen aan tapwedstrijden buiten de eigen provincie is voortaan taboe.

Deze opzet vergroot de kans op extra publiciteit en stimuleert horecaondernemers om mee te doen. Immers, er zijn nu drie kansen om te winnen; regionaal, provinciaal en landelijk. Doordat tappen in teamverband vervalt, kan de jury meer aandacht besteden aan de verrichtingen van de kandidaten.

Vanaf het provinciale kampioenschap zullen, volgens Jan de Rooy, de vaardigheden uitgebreider worden getest. ‘Zo verlangen we dat de kandidaat naast het bekende ‘vaasje’ of ‘emmertje’ ook een glas met voet vol tapt. Verder is er meer aandacht voor speciaalbier.’

Voorafgaand aan het hanteren van de bierkraan vindt – vanaf de provinciale kampioenschappen – een kleine theoretische toets van tien vragen plaats. Daarbij aandacht voor verantwoorde bierconsumptie en maatschappelijk gerelateerde onderwerpen over alcohol en verkeer, de bijbehorende BOB-campagne en sociale hygiëne. Ook moeten de kandidaten weten hoe ze een fust aansluiten en leidingen reinigen.

Het totale aantal punten voor deze onderdelen wordt opgeteld bij de tapresultaten. Ook de puntentelling verandert. Het is gedaan met scores van 790 of 810. Rapportcijfers komen ervoor in de plaats. 7,9 of 8,1 dus. De deelnemerskaart geeft alle scores per onderdeel weer, zodat de kandidaat inzicht heeft op welke onderdelen goed of juist minder is gescoord. ‘De deelnemers van nu zijn een stuk mondiger als vroeger. Ze willen weten waaróm ze niet gewonnen hebben’, verklaart Jack Verhoek deze aanpassing.

Doel
Met de nieuwe opzet wil de CBK-directeur het genieten van bier meer voorop stellen, in plaats van het drinken. ‘De goede elementen van de wedstrijd blijven behouden. Het moet ook wel gezellig blijven. Maar wat je afgelopen jaar zag, in bijvoorbeeld Nijmegen: een voorronde met 283 deelnemers waaronder veel werkstudenten? Dan moet je je afvragen of dat wel de doelgroep is die je wilt bereiken.’

Woensdag 29 januari zal alles nog één keer op de oude manier gaan. Met individuen en teams, en een finale tijdens een horecavakbeurs. Ook dat is de laatste keer. ‘We konden het altijd moeilijk verkopen dat de finale van de biertapwedstrijden niet in het zelfde jaar valt als waarin de voorronden zijn’, vertelt Verhoek. ‘Vrij kort na afloop van de provinciale kampioenschappen willen we de finale organiseren. We denken nu aan begin december, op een locatie in het midden van het land. Aan de details werken we nog. Maar inderdaad, in 2003 hebben we twee biertapfinales.’

Reageer op dit artikel