artikel

Hoe is ’t nu met kopstukken voor Mosa?

Horeca

Om de verkoop van porselein te stimuleren, gooide Mosa Porselein in 1998 de bekende Nederlander in de strijd. Kopstukken voor Mosa is de naam van een reeks bijzondere serviezen. Een lucratief initiatief, want het heeft de Maastrichtse keramisch specialist geen windeieren gelegd. Naast de horeca zijn ook particulieren geïnteresseerd.

Hoe is ’t nu met kopstukken voor Mosa?

Vooral de serviezen van designer Jan des Bouvrie en kunstenares Marte Röling doen het goed, zowel in de horeca als bij particulieren. ‘Wellicht speelt hun bekendheid een rol’, zegt marketingmanager Martine Wolters. ‘De Kopstukken zijn zonder meer voor ons succesvol geweest, zowel in verkoopcijfers als voor ons imago. En het levert veel publiciteit op.’

Mode-ontwerper Frans Molenaar was in 1998 het eerste Kopstuk voor Mosa. Zijn servies kenmerkt zich door brede platina of gouden banden in combinatie met diverse gekleurde smalle lijnen. Jan des Bouvrie ontwierp het InOut-servies, waarvan de verschillende delen verschillende functies hebben. Zijn servies vindt zelfs aftrek in Curaçao, o.a. in het Floris Suite Hotel. Mosa decoreert dit servies bijvoorbeeld ook met het logo van het MECC in Maastricht. Marte Röling paste noppen in blauw, zilver en goud toe op het Vorm 100-servies. Trendy en tijdloos tegelijk. Van alle Kopstukken is het ontwerp van de Belgische modeontwerper Nini Ferrucci het meest succesvol. Hij liet zich inspireren door de Inca’s en Azteken en ontwierp voor ieder serviesitem een ander decor, zodat de tafel er bij iedere gang anders uit ziet. Ondernemer Ruud Wijkniet van Italiaans restaurant De Palatijn in Venray was zo weg van het servies dat hij de inrichting van z’n zaak aan het servies aanpaste.

Wie het volgende Kopstuk ontwerpt is nog niet bekend. Een bijzonder servies kost namelijk veel tijd en energie van designer en Mosa. Wel zijn er samenwerkingsverbanden met tal van kunstenaars. Zo sieren de tekeningen van Corneille een Mosa-servies in het Cobra café in Amsterdam. De Limburgse hotelier Camille Oostwegel liet Huib Slijper een ontwerp voor een bord maken met de afbeelding van zijn Château St. Gerlach, het wapen van het kasteel en elementen uit het Limburgs volkslied. Het meest recente project zijn de kleurige tekeningen van de bekende Belgische kunstenaar Jan Latinne. Daarmee decoreerde hij een serie espressokopjes, een koffieservies en een serie van zes verschillende borden (zie foto). Deze zijn net als álle Mosa-serviezen geschikt voor vaatwasser en magnetron en dus voor professioneel gebruik.

Reageer op dit artikel