artikel

Kuren tussen touch-down en take off

Horeca

Opgelet alle piloten met rsi, stewardessen met likdoorns en passagiers met jetlag: het kuuroord is om de hoek. Het nieuwe Dorint Sofitel-hotel op Schiphol-Oost is uitgerust met tal van luxe lokkertjes op ‘wellness’-gebied. ‘Noodzakelijk, want’, weet general manager Kees Teer, ‘driekwart van onze gasten wil hier eigenlijk helemaal niet zijn.

Het nieuwste hotel op de luchthaven van Amsterdam mag met €83 miljoen (€188.000,- per hotelkamer) het duurste gastenverblijf zijn ooit in Nederland gebouwd, voor dat bedrag héb je ook wat. Het hotel heeft 442 kamers, vijftien congreszalen, drie restaurants en 266 ondergrondse parkeerplaatsen.

Meubilair, stoffering en bedden zijn van de beste kwaliteit. Dorint, de Duitse moedermaatschappij van het hotel, wilde dat het hotel volgens de in Duitsland geldende DIN-specificaties werd opgeleverd. Het hele gebouw ademt Gründlichkeit. Wie z’n keycard kwijt is en toch de hotelkamer op wil kan maar het best een snijbrander pakken, want de deuren zijn van kluisdikte.

Het Franse Accor, sinds vorig jaar voor 30 procent eigenaar van Dorint, deed ook een duit in het zakje. De Fransen rustten het hotel uit met het zogenaamde Heavenly Bed, een boxspringmatras met daaroverheen een 6 centimeter dik verenpak. Het bed ligt zo lekker dat moeilijke slapers, die thuis amper een paar uurtjes onder zeil zijn, in het Dorint Sofitel een gat in de dag slapen.Weer typisch Duits is de aandacht voor de verlichting. Alleen al vanwege de uitgekiende lichtarchitectuur is het hotel een bezoekje waard.

Rondje Europa‘
Dit hotel is helemaal af’, zegt general manager Kees Teer trots. Teer was vanaf de eerste pennenstreek bij de bouw betrokken. ‘Ik zit 23 jaar in de hotelbusiness en wilde het nu eens een keer helemaal goed doen.’

Jarenlang was Teer area-manager bij Dorint, nu staat hij op eigen verzoek weer op de werkvloer. Tot zijn eigen volle tevredenheid. Teer noemt zich ‘de gelukkigste general manager van Nederland’. En dat terwijl hij het hotel op een uiterst ongelukkig moment moest openen, middenin de hotelcrisis. De afgelopen maanden lag de bezettingsgraad op 39 procent. Veel minder dan bij de eerste plannen in 1999 van werd uitgegaan. Dat bij zo’n bezetting de kamerprijs van €325,- zelden gehaald wordt, is duidelijk. Gisse gasten die gebruik maken van de aanbieding van het tienerblad Flair kunnen al terecht voor drie eurotientjes, p.p.

Toch gaat het volgens Teer nog ‘boven verwachting’. Hij is een stuk of twintig keer volgeboekt geweest en heeft een paar grote congressen gehad. ‘En dat is toch wel lekker.’ Om de kosten te beperken, bezuinigt hij op het personeel. Eigenlijk zou een hotel als dit een mannetje of 200 fulltime in dienst moeten hebben, Teer zit op 140. Maar de toekomst is rooskleurig, weet hij. In de kranten heeft hij gelezen dat er de afgelopen tijd voor miljarden aan vliegtuigen is besteld. Ergo, het aantal vliegreizen zal toenemen. En voor al die Chinezen en Amerikanen die straks in het vliegtuig stappen voor een ‘rondje Europa’ is Amsterdam een onontkoombare bestemming. Nee, Teer ligt niet wakker van de dip. Bovendien slaapt hij zelf thuis ook op een Heavenly Bed. ‘Lekker!’

Shiatsu
Toch, waarom zouden die miljoenen passagiers kiezen voor Schiphol-Oost in plaats van hartje Mokum? De general manager noemt de zogenaamde ‘unique selling points’ van zijn hotel nog maar eens op. Zo is Dorint Sofitel het grootste business- en conferentiehotel in de regio Amsterdam-Schiphol. Het hotel concentreert alle voorzieningen voor vergaderingen en bijeenkomsten op de begane grond. Zalen, businesscenter en restaurants liggen op een gelijk niveau en dat zogenaamde all-on-one-floorconcept voorkomt onnodig geloop en tijdverlies.

Verder ligt het hotel op een unieke plek, aan de rand van het Amsterdamse Bos. Teer: ‘Onze gasten kunnen op de mountainbike de natuur in!’ Natuurlijk groen is er sowieso zat te vinden in het nieuwe hotel. Op de daken ligt 4000 vierkante meter tuin, en nog eens 2000 vierkante meter ligt er om en tussen de gebouwen. De tuin loopt zelfs door tot binnen in het hotel.

Uniek is volgens Teer ook de Sports & Media Bar. Deze combinatie van een Amsterdamse bruine kroeg en Amerikaanse sportbar is 24 uur per dag open en volgens Teer een ‘absolute trekker’. Behalve de eigen gasten, kunnen ook de 55.000 man personeel die de luchthaven telt dag en nacht terecht voor een glas bier en een bord eten. En wie toch de stad in wil, gebruikt de gratis shuttle. ‘Binnen het kwartier sta je op het Leidseplein. Hoeveel hotels in Amsterdam zeggen ons dat na?’ Een cabriootje huren kan ook, voor €8,- per dagdeel.

Huiskamer
De investering van €188.000,- per hotelkamer is voor Nederlandse begrippen een ongekend hoge investering. Maar Dorint heeft dan ook niet op de kleintjes gelet. Het hotel valt op door het gebruik van veel hout, glas en staal. Van buiten is het gebouw een blokkendoos – of eigenlijk twee blokkendozen – maar van binnen is het hotel ruimtelijk en transparant. Het is geen designhotel à la Blakes, wel is de architectuur modern en goed doordacht. Geen systeemplafonds in dit hotel, maar ouderwets stucwerk. In de congresruimtes hebben die plafonds ook nog eens een keer een heel prettige hoogte van 3,85 meter.

De hotelkamers, met een standaardmaat van 26 vierkante meter, hebben tal van moderne snufjes met onder meer breedbandinternet, modem- en laptopaansluitingen én een vanuit bed bedienbare airco. Op speciaal verzoek van vliegtuigpersoneel – Teer ondervroeg vóór de bouw honderden stewardessen en piloten naar hun wensen – zijn alle kamers 100 procent lichtdicht af te sluiten en geluidwerend, zodat er ook overdag goed geslapen kan worden. Stewardessen en piloten hebben een eigen incheckbalie en een eigen ‘huiskamer’ die alleen voor hen toegankelijk is.

Maar het spectaculairst is de Active Spa. Het nieuwe Dorint Sofitel-hotel op Schiphol-Oost is uitgerust met de lekkerste snufjes op ‘wellness’-gebied. Van drie verschillende sauna’s, swimming-pool en verfrissend ijsbad tot en met een zonnebank die doet denken aan een tijdcapsule uit een sciencefictionfilm. En wie af wil van z’n stijve nek, kan een behandeling krijgen van een van de vier eigen shiatsu-masseurs. Het is een zeldzame overdaad die de gelukkigste general manager van Nederland z’n gasten biedt. Teer: ‘Ik heb alle argumenten om aan de gracht te gaan zitten weg proberen te nemen.’

Aan marketing heeft Teer nog niet veel gedaan. In de toekomst wil hij ‘pijnarrangementen’ aan de man brengen, speciaal bedoeld voor mensen met chronische pijnen. Teer heeft al een deal met een bekende geneespraktijk uit Koog aan de Zaan. Kuren op een luchthaven? Volgens Teer is het een gat in de markt.

Reageer op dit artikel