artikel

Beaujolais Primeur

Horeca

De Beaujolais Primeur is geboren uit een marketingactie in de jaren zestig. Met de Gamaydruif werkte men een bijzondere methode van vinificatie uit, volgens het principe van de zogenaamde ‘koolzuurmaceratie’. Tijdens dit proces blijft niet alleen het fruitige van de Gamaydruif volledig bewaard, maar ontstaan er ook wijnen die je bij voorkeur zo jong mogelijk moet drinken. Hiermee was de Beaujolais Primeur geboren.

Deze wijn kan vanaf 15 november gedronken worden en is tot 31 januari in de handel. In amper een paar jaar tijd heeft de fris en fruitige, makkelijk wegdrinkende Beaujolais Primeur alle landen van Europa, Azië en Amerika verovert. De verkoop is ongeveer 400.000 hl per jaar, wat neerkomt op een derde deel van de totale wijnproductie uit dit gebied.

Elk jaar is het groot feest als de maand november is aangebroken. De handelaren bottelen hem zo snel mogelijk. In de nacht na het vrijgeven van de wijn vertrekken talloze vrachtwagens en auto’s luid toeterend vanaf de kelders in de Beaujolais om op de derde donderdag in november de Beaujolais Primeur te presenteren. In de vroege ochtend stijgen vanuit Parijs tientallen vrachtvliegtuigen op naar Japan, Canada en de Verenigde Staten om ook daar de Beaujolais Primeur gekte over te brengen. Voor de Engelsen begint de beroemde ‘Beaujolais Race’ om klokslag middernacht. Hierbij is het de bedoeling dat een onderdaan van Hare Majesteit als eerste, op een vooraf bepaalde plaats aan de rand van Londen, de allereerste fles van het jaar aan zal bieden.

Reageer op dit artikel