artikel

Chanoeka

Horeca

In het jaar 167 voor het begin van de jaartelling trok een kleine groep Joodse opstandelingen de heuvels van Judea in. Zij konden de onderdrukking door de Griekse heersers niet meer tolereren. Zij voerden een riskante oorlog met de overheersers. Drie jaar later konden zij de tempel in Jeruzalem heroveren. De menorah, de kandelaar, in […]

In het jaar 167 voor het begin van de jaartelling trok een kleine groep Joodse opstandelingen de heuvels van Judea in. Zij konden de onderdrukking door de Griekse heersers niet meer tolereren. Zij voerden een riskante oorlog met de overheersers. Drie jaar later konden zij de tempel in Jeruzalem heroveren. De menorah, de kandelaar, in de tempel moest worden ontstoken. Er was slechts olie voor één dag. Maar het licht bleef acht dagen branden, genoeg om nieuwe gewijde olie te maken.

Tijdens het acht dagen durende feest van chanoeka wordt thuis de chanoekia ontstoken. Dit is een kandelaar met negen armen: acht voor elke dag van het feest en één om de andere kaarsen mee aan te steken, de sjamasj. Elke dag wordt er een kaarsje meer aangestoken totdat alle negen kaarsjes op de laatste avond branden. Terwijl de Chanoekia voor het raam staat te stralen, worden in het gezin spelletjes gespeeld, speciale gerechten gegeten en kadootjes uitgepakt.

Chanoeka is nu het Joodse feest van de lichtjes. Het is het verhaal van religieuze en nationale vrijheid, van het behoud van de eigen identiteit, van de weinigen, die in opstand kwamen tegen velen en het is een feest dat gaat over lichtjes en wonderen. Met Chanoeka eet men gerechten gebakken in olie. Zo wordt op een symbolische manier verwezen naar het Chanoeka-wonder; het kruikje olie dat niet een dag maar acht dagen bleef branden.

LATKES (aardappelkoekjes)

Ingrediënten
6 grote geschilde aardappelen
1 ui kleingesneden
3 eieren
1/2 kopje meel
zout en peper
olie

Bereiding
Schil de aardappelen en rasp ze grof. Laat uitlekken in een vergiet. Droog deppen met keukenpapier. Meng alle ingrediënten. Maak het mengsel niet te stijf. De olie heet laten worden. Maak met een lepel een portie en leg deze voorzichtig in de hete olie. Een beetje platdrukken. Aan beide zijden op niet te hoge temperatuur voorzichtig bakken.

Tip: Lekker met appelmoes, compôte of zure room.

Kiesjeliesj (Hamans-oren)

Ingrediënten
300 gr fijne witte bloem
125 g . roomboter
3 eidooiers
50 gr suiker
125 cl witte wijn
1 eetlepel whiskey
zonnebloemolie
zout
poedersuiker of vanillesuiker door

Bereiding
Maak deeg van de bloem, eierdooiers, zout, suiker, whiskey en de wijn. Laat het deeg in de koeling een half uur rusten. Strooi bloem over het werkoppervlak en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap. Vouw het deeg in drieën. Herhaal deze bewerking 3 maal. Laat nogmaals een half uur rusten in de koeling.

Verdeel het deeg in 3 delen. Rol een deel flinterdun uit. Snijd in schuine ruiten. Geef deze twee sneetjes zonder de rand te beschadigen. Trek het een beetje uit en laat de kisjliesj met 3 of 4 tegelijk in de hete olie uitbakken tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi flink met poedersuiker. Ze behoren te lijken op lange oren.