artikel

Coctailarama

Horeca

Coctailarama noemen ze het in de antiekbusiness. Daarmee wordt bedoeld alles wat antiek is en met shaken te maken heeft.Karel van de Kuinder heeft een enorme verzameling cocktailarama. Shaken is niet alleen zijn vak, maar ook zijn hobby. Zijn collectie cocktailshakers bestaat uit honderden stukken, de meeste van tussen 1920 en 1950

Het zou makkelijk zijn om zijn verzameling uit te breiden met shakers die momenteel op de markt komen. Verleidelijk ook, vindt hij, want de nieuwe designshakers zijn een lust voor het oog. Maar het plezier van het verzamelen zit ’m toch vooral in de shakers van antiek zilver, shakers uit de art deco-tijd, maar ook in oude cocktailboeken.

Liefhebbers betalen grof geld voor zeldzame, antieke shakers. Karel noemt als voorbeeld een shaker gemaakt in de vorm van een golfbag, gemaakt door George Berry in 1926. Waarde: 4500 Engelse ponden. En een shaker in de vorm van een wolkenkrabber, ontworpen in 1929 door Laurelle Guilt, de architect van het Chrysler-gebouw in New York, waarvan de waarde 3800 pond bedraagt.

Cocktailrecepten op zich behoren niet tot de Cocktailarama. Maar de bekende Old Fashioned zou je best antiek mogen noemen, want dat is niet alleen een van de bekendste, maar ook een van de eerste cocktails.

Reageer op dit artikel