artikel

Decanteren

Horeca

Als een mooie service in het restaurant worden wijnen steeds vaker gedecanteerd, of, zoals men ook wel zegt, gekarafeerd. Tot voor kort werd dit alleen maar gedaan bij oudere, duurdere wijnen die tijdens de lagering op fles depot hadden gevormd. Traditioneel werd dit (en wordt het nog wel) gedaan met een kaars achter de flessenhals, zodat je goed kunt zien of het depot al komt.

Decanteren kan alleen maar als de fles uit staande positie komt. Dat is niet altijd het geval. Een oplossing is dan om de wijn eerst voor een kwart te decanteren en de fles vervolgens enige tijd rechtop te laten staan om het depot te laten bezinken. Het eerste kwart kun je dan alvast serveren, waarbij je de gast uitlegt wat er aan de hand is en dat de rest van de wijn volgt als deze ook gedecanteerd is.

Tegenwoordig decanteren we ook steeds meer jonge, en met name traditioneel gemaakte wijnen. Men noemt dat dan karaferen, hetgeen alleen maar tot doel heeft om de wijn te beluchten. Dit wordt bij voorkeur gedaan in een mooie brede Italiaanse karaf waarin de wijn goed in aanraking komt met zuurstof. Deze Italiaanse karaffen zijn heel functioneel en decoratief, en zeer betaalbaar.

Mooie krachtige en complexe witte wijnen worden helaas zelden tot nooit gedecanteerd. Eigenlijk onzin, want bijvoorbeeld de Puligny Montrachets, top Chardonnays uit Californië of Australië, worden ook op hout gelagerd en hebben een malolactische gisting ondergaan. Het decanteren zou dergelijke wijnen dan ook zeker ten goede komen. Wel is het aan te bevelen dit dan in een smalle lange karaf te doen, want een brede karaf past niet in de koeler.

Reageer op dit artikel