artikel

Engels kerstfeest

Horeca

December staat als altijd weer in het teken van warmte, gezelligheid en lekker eten.Wanneer het buiten nauwelijks meer licht wordt en de natuur zich hult in een grijzenevel, straalt binnen de warmte je tegemoet. Langzamerhand komt het huis inkerstsfeer met een krans als welkom aan de deur, een boom vol stralende lichtjes ende geur van zelfgebakken cake door het hele huis.

Met kerst draait het om samenzijn en gezelligheid en dat onderstreep je met lekker eten. Ditwordt tegenwoordig maar al te vaak omgekeerd. Vaak draait kerst om het eten en is hetkerstdiner het culinaire hoogtepunt van het jaar, waarbij de ene topprestatie na de andere optafel komt. Er wordt meer tijd in de keuken dan rond de kerstboom doorgebracht.

Wilt u dat dit jaar anders doen, focus uw aandacht dan eens op de andere momenten. Maakbijvoorbeeld eens een lange wandeling over het strand of in het bos – waar de bomenmisschien wel heel sfeervol bedekt zijn met een poedersuikerlaagje sneeuw – en drinkdaarna gezellig met z’n allen thee of warme wijn rond de kerstboom. Of doe eens gezelligouderwets spelletjes voor een knappend haardvuur. Ook hier hoort natuurlijk iets lekkers bij,liefst zelfgebakken, om de sfeer te verhogen.

Wat dacht u van zo’n echte Engelse kerstcake met een dikke laag glazuur en gekonfijtcitrusfruit of nog warme mince meat pies. Geen stress, want zowel de kerstcake als devruchtenvulling – de minced meat – voor de pies maakt u net als de Engelsen al minstenseen week van tevoren.Minced meat bestaat uit fijngehakte appel, noten en rozijnen, die – door dit mengsel in deoven te verwarmen met suiker en kruiden – meer smaak krijgt en ook langer houdbaar wordt.Heerlijk in kleine taartjes van bladerdeeg.

Kerstcake

Mince meat pies

De kerstcake zit ook boordevol zuidvruchten en wordt er alleen maar lekkerder van als hijwat langer van tevoren gebakken wordt. Dan kunnen de smaken goed op elkaar in werken.De cake moet natuurlijk wel goed verpakt worden in een trommel of in aluminiumfolie. Wilt ude kerstcake nog langer van tevoren bakken, dan vriest u hem na het afkoelen gewoon in.Ook daarvan wordt de cake lekkerder. Het glazuren doet u een dag van tevoren.

Met gekonfijt citrusfruit maakt u de cake helemaal af. Dit fruit kunt u kopen, maar ook zelfmaken. Dat is niet moeilijk, maar kost wel even tijd, omdat het fruit doordrenkt moet rakenmet suiker en daarna moet drogen. Vroeger was dit de manier om fruit langer houdbaar temaken, nu is gekonfijt fruit vooral lekker als snoepje tussendoor en mooi als garnering.Eigenlijk heel leuk om mee bezig te zijn.

Gekonfijt citrusfruit

Ook leuk om zelf te maken zijn de dadelsnoepjes en de after dinner mints. De dadelsnoepjesdoen denken aan ouderwetse vruchtenkoekjes. Ze bestaan uit dadelpuree die metgeleisuiker wordt opgekookt tot een stevige massa en daarna wordt gedroogd in de oven.Met kristalsuiker geeft u de snoepjes een decoratief laagje. De after dinner mints ofpepermunt kussentjes bestaan uit puur poedersuiker met eiwit, op smaak gebracht met eendruppeltje pepermuntolie.

After dinner mints

Dadelsnoepjes