artikel

Gerechten met kaas

Horeca

Nederlanders zijn gek op kaas. Hollandse kaas, maar ook verschillende buitenlandse kazen worden veel in gerechten gebruikt. Frankrijk is nog steeds de grootste aanbieder van buitenlandse kaas in Nederland, maar de Deense, Zwitserse, Italiaanse en Duitse kazen lopen snel in. Sinds 1990 is de Nederlandse consumptie van buitenlandse kazen zelfs verdubbeld.

Denk aan bijvoorbeeld smeltkaas uit Zwitserland, Deense blauwaderkaas en feta uit Griekenland. De populariteit komt doordat mensen meer reizen en overal eens wat eten. Deze producten worden daarna ook thuis gebruikt. Denk aan de pizza met mozarella en feta in salades. Koks zijn vaak wel kieskeurig met kaas in de keuken.

Topkok Henk Savelberg zegt in Misset Horeca: ‘Ik kook niet veel met kaas. Het is vaak te zwaar bij vlees. Wél gebruik ik het vaak bij salades of vegetarische gerechten, en als klassiek kaasbuffet vind ik ze prachtig’. Ook topkok Pierre Wind vindt dat je als kok niet te scheutig moet zijn met kaas. ‘Niet blind zomaar overal opsmijten, maar spaarzaam bij pure hoofdgerechten kan het wel. Pasta’s zijn heel goed met kazen, of aardappelgerechten. Je moet goed bekijken waar de smaak bij past. En als snack is het heerlijk.’

De onderstaande recepten zijn van de hand van kok Jos Esser van Grand café De Notaris dat pal aan de kaasmarkt te Alkmaar ligt.
Waagplazalade
Alkmaarse kaassoep
Italiaanse bol met ardennerham en mascarpone

Reageer op dit artikel