artikel

Groenboontjiebredie en pompoenbredie

Horeca

De Zuid-Afrikaanse bredie lijkt een beetje op de Nederlandse stamppot. Aan de bredie komt echter geen etenstamper te pas. In plaats daarvan worden de ingrediënten aan blokjes gesneden en gemengd. In een bredie ligt de nadruk op vlees en groenten en de bereiding vindt plaats door middel van een langzaam kookproces. Eerst wordt het vlees aangebraden, vervolgens wordt de rest van de ingrediënten toegevoegd zodat de smaak van vlees en groenten mooi in elkaar overgaan.
Ideaal vlees voor bredie is schapenvlees, maar lamsvlees is een goede vervanger.Er zijn talloze recepten voor bredie. Door een of meer ingrediënten te vervangen geef je er simpelweg een andere identiteit aan.
Bijvoorbeeld: van groenboontjiebredie maak je een pompoenbredie door de sperziebonen te vervangen door 1,5 kg pompoen (in 2cm kleine blokjes gesneden) en 20 g bruine suiker. De bruine suiker wordt tegelijk met de kruiden en specerijen toegevoegd.

Ingrediënten
1 kg lamsbout
25 ml olie
2 uien
3 teentjes knoflook
25 cl witte wijn
1 kg sperziebonen
2 aardappelen
3 ml nootmuskaat
1 Spaanse peper
2 laurierbladen
3 ml gedroogde tijm
1 citroen
peper en zout

Bereiding
Snijd het lamsvlees aan blokjes van 2 cm en braad deze in een grote pan, op laag vuur, tot ze goed bruin zijn. Roer het vlees regelmatig om. Giet de overtollige olie af en voeg de uien (aan schijven) en de knoflookteentjes (fijngedrukt) toe. Laat de uien glazig worden.
Voeg nu de wijn, citroenrasp, het sap van de citroen en de kruiden en specerijen toe. Plaats het deksel op de pan en laat het stoven tot het vlees gaar is.
Voeg nu de boontjes (aan stukjes van 2 cm) en de aardappelen (aan blokjes van 2 cm) toe. Breng op smaak met zout en peper en laat het geheel ongeveer 30 minuten stoven tot de groente en de aardappel gaar zijn.
Roer het gerecht goed om en dien op met rijst en tomatensalade.